Lichtenregeling Diestsesteenweg aangepast voor vlotter busverkeer Diest-Leuven

18 december 2019 | 10u08 | Gepost door redactie
Lichtenregeling Diestsesteenweg aangepast voor vlotter busverkeer Diest-Leuven
In de eerste helft van januari 2020 krijgen de verkeerslichten op de Diestsesteenweg (N2) in Kessel-Lo (Leuven) een nieuwe regeling. Hierdoor moet het busverkeer op de as Diest-Leuven vlotter verlopen. Wegen en Verkeer nam de beslissing in samenspraak met de stad Leuven, na een grondige analyse van de tests die in 2017 werden uitgevoerd.
Het bericht Lichtenregeling Diestsesteenweg aangepast voor vlotter busverkeer Diest-Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

huidige situatie

Wie momenteel de bus neemt richting Leuven op de Diestsesteenweg, staat op drukke momenten in de file om Leuven binnen te rijden. Om het gebruik van de bus naar Leuven aan te moedigen, heeft Wegen en Verkeer samen met de stad in 2017 een studie uitgevoerd naar de doorstroming van het busverkeer op de steenweg. Na een grondige analyse van de resultaten past het agentschap begin januari 2020 de regeling van de verkeerslichten aan. Na de aanpassing zal de stadinwaartse file zich verplaatsen van het kruispunt met de Leuvensestraat/Ijzerenwegstraat naar dat met de Borstelstraat/Rerum Novarumlaan. Aan dit tweede kruispunt is er een busstrook, zodat de bussen hier de file vlot voorbij kunnen rijden.

Sluipverkeer in Kessel-Lo tegengaan

Een belangrijk aandachtspunt is het sluipverkeer in de woonstraten van Kessel-Lo. Uit de analyse van GSM-data tijdens de testfase in 2017, blijkt dat er tijdens de proefperiode niet significant meer verkeer door de woonstraten van Kessel-Lo reed. Wegen en Verkeer en het stadsbestuur zullen dit in de toekomst blijven monitoren.

Aanpassen aan verkeerssituatie kost soms tijd

Volgens studies van Wegen en Verkeer blijkt dat de reistijden voor het autoverkeer op de Diestsesteenweg niet zullen toenemen met de nieuwe situatie. Wel kan er de eerste weken na de invoering extra hinder ontstaan op de steenweg. Gewoonlijk duurt het even voor automobilisten zich zich hebben aangepast aan een nieuwe verkeerssituatie.

Het bericht Lichtenregeling Diestsesteenweg aangepast voor vlotter busverkeer Diest-Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over