Licht aan het einde van de tunnel: Leuven start vaccinatiecampagne in Brabanthal

wachtenden vaccinatie
Vandaag om 13u vond de eerste Leuvense vaccinatie plaats in vaccinatiecentrum Brabanthal. “We hebben voor deze bijzondere locatie gekozen omdat het een bepaalde huiselijkheid en goede sfeer uitstraalt. Dit moet ervoor zorgen dat mensen terugkomen voor hun tweede prik en de positieve ervaring doorvertellen zodat zo veel mogelijk Leuvenaars zich laten vaccineren”, aldus burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani.

Voor zijn vaccinatiestrategie kiest Leuven voor een systeem met kabinetten. Voorzitter van de Leuvense eerstelijnszone Bart Tirez legt uit waarom dit zo efficiënt is. “In een kabinettensysteem vindt zowel de anamnese (vragenlijst) als de uiteindelijke prik op dezelfde locatie plaats. Dat heeft als grote voordeel dat de burger direct in de zetel kan gaan plaatsnemen en zich niet meer hoeft te verplaatsen. Dat levert veel tijdwinst op.” Daarin wijkt Leuven af van het zogenoemde lijnsysteem dat werd voorgesteld door de overheid. “Het grote nadeel bij een lijnsysteem is dat de anamnese en de prik op verschillende locaties plaatsvinden. Bij bijvoorbeeld mensen die bijzondere hulp nodig hebben of niet goed te been zijn kan dit kan enorme vertragingen met zich meebrengen”, besluit Tirez.

eerste prik

Sylvie Loockx, verzorgende bij Familiehulp, had het genoegen de eerste prik te krijgen. “Ik ben zeer blij met mijn vaccinatie. Op zich kon ik mijn job wel nog op een redelijk ‘gewone’ manier uitvoeren, maar bij bijvoorbeeld demente personen is het vaak heel moeilijk uit te leggen waarom ze hun mondmasker moeten opzetten. Nu ik zelf gevaccineerd ben kan ik dat op een meer ontspannen manier doen.”

Deze namiddag werden er in totaal 200 inentingen uitgevoerd, uitsluitend op mensen binnen de gezondheidssector. In maart dit jaar is het de beurt aan de 65-plussers. Tegen het begin van deze zomervakantie zou elke Leuvenaar ingeënt moeten zijn. “Ik durf te hopen dat er in de komende weken alsmaar meer vaccins geproduceerd en aangeboden worden. Daarnaast is het draagvlak bij de Leuvense bevolking om zich te laten vaccineren heel groot. Tegen het begin van deze zomervakantie zal elke Leuvenaar gevaccineerd zijn”, sluit Ridouani op een hoopvolle manier af.

Lees meer over