Lezen stimuleren met boekentrap

14 juni 2019 | 09u28 | Gepost door redactie
Lezen stimuleren met boekentrap
VBS Terbank wil leerlingen stimuleren om te lezen. Boekjes willen ze niet in een saaie bibliotheek wegstoppen, maar ze willen een boekentrap bouwen. Het moet een plaats worden waar samen gelezen wordt, maar waar ook over boekjes gepraat wordt.
Het bericht Lezen stimuleren met boekentrap verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Onderzoek heeft aangetoond dat er een grote noodzaak is aan een sterke leescultuur bij kinderen”, zegt Ingrid Dejongh, leerkracht en een van de initiatiefnemers van het project . “Dagelijks lezen we samen in onze klas, een kwartier lang. Hier ervaren we de positieve effecten van, kinderen begrijpen beter waarover ze lezen en beleven meer plezier aan het lezen. Het zou fijn zijn als we op school een stimulerende en krachtige leesomgeving kunnen creëren. Zo is het idee voor de bouw van een boekentrap ontstaan.”

In Vrije Basisschool Terbank willen ze een muur tussen twee klassen weghalen en daar een zittribune van 5 meter maken, waar les kan gegeven worden en waar aan de achterkant van de trap een jeugdbibliotheek gemaakt kan worden. “Door de vormgeving van het meubel met de trappen creëren we heel wat mogelijkheden om boekbesprekingen, woordkunsten, theatervoorstellingen, voorleesmomenten, tot hun recht te laten komen. Aan de voorzijde maken we drie treden waar onze kinderen gezellig samen kunnen lezen. De onderste trede bestaat uit een viertal verplaatsbare elementen die we dynamisch kunnen gebruiken in onze lespraktijk. Deze losse elementen herbergen ook persoonlijke bakjes waar de kinderen hun boeken kunnen bijhouden. Aan de achterzijde vinden we een bibliotheek met een indrukwekkende lengte van 5 meter.”

Heel wat auteurs en partners ondersteunen het project al, maar de subsidie van de provincie Vlaams-Brabant waar ze op gehoopt hadden, kregen ze niet. “Daarom hebben we een crowdfunding opgestart. Wie interesse heeft, kan meer info vinden op www.boekentrap.wordpress.com?utm_source=rss&utm_medium=rss

Het bericht Lezen stimuleren met boekentrap verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over