Leuvense zwemclubs eisen meer zwemwater op de gemeenteraad: "Er moet een 50-meter bad komen in Kessel-Lo"

Zwembad
Deze maandag hebben de vijf grootste Leuvense zwemclubs, goed voor 4.000 leden, actie gevoerd op de Leuvense gemeenteraad. Ze eisen een snelle en kostenefficiënte oplossing voor het nijpende tekort aan zwemwater in de regio. Ze willen dat het stadsbestuur een vijftigmeterbad bouwt in Kessel-Lo, zonder dure en overbodige extra's.

De zwemclubs wijzen erop dat de bevolking van Leuven in de laatste twintig jaar met vijftien procent is gestegen, terwijl het beschikbare Vlaamse zwemwater met twintig procent is gedaald. Het huidige zwembad in Kessel-Lo is al ruim vijftien jaar versleten en biedt onvoldoende capaciteit voor de clubs en het zwemonderwijs. Er zijn gigantische wachtlijsten voor wie wil leren zwemmen of zich wil aansluiten bij een club.

De zwemmers zijn teleurgesteld in het stadsbestuur, dat geen enkele actie heeft ondernomen in deze legislatuur, ondanks eerdere beloftes. Ze vrezen dat het stadsbestuur een nieuwe dure publiek-private samenwerkingconstructie wil opzetten, zonder de grootste Leuvense clubs te betrekken. Ze vrezen ook dat het nieuwe zwembad te klein en te duur zal zijn, met franjes of een subtropisch gedeelte die niets bijdragen aan de sportieve en sociale functie van het zwemmen.

De zwemmers vragen een 'bak met een dak', een eenvoudig en efficiënt vijftigmeterbad, dat voldoende capaciteit biedt voor de clubs en het zwemonderwijs voor iedereen. Ze willen ook dat het zwembad in de grond wordt gebouwd, om energetisch efficiënt te zijn en ruimte te creëren voor andere functies bovenop het zwembad. Ze willen ook dat het zwembad een verbindende rol speelt in de gemeenschap, met oog voor de vrijwilligerswerking van de clubs. Dat vijftigmeterbad zou trouwens uniek zijn in de provincie.

De zwemmers benadrukken dat leren zwemmen een levensreddend recht is voor iedereen, niet enkel voor de rijken. Ze roepen het stadsbestuur op om nu actie te ondernemen, na twintig jaar wachten. Ze hopen op een constructieve dialoog met het stadsbestuur, om samen te werken aan een duurzame en inclusieve oplossing voor het zwemwaterprobleem in Leuven.

Lees meer over