Leuvense zorgverleners gevaccineerd, volgende week eerste 85+’ers aan de beurt

12 maart 2021 | 13u19 | Gepost door redactie
vaccin
Gisteren werden in de Brabanthal 1.200 vaccinaties gezet. Daarmee hebben nu alle Leuvense zorgverleners uit de eerstelijn hun eerste prikje ontvangen. Volgende week komen de eerste 85+’ers naar de Brabanthal voor hun vaccinatie. “De vaccinaties van de voorbije weken zijn heel vlot verlopen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “We kunnen nu – 1 jaar na het losbarsten van de coronacrisis – de oudste inwoners van Leuven inenten. Dat is weer een nieuwe, grote stap naar het normale leven voor ons allemaal.”

Met 1.200 prikjes op één dag was het tot nu toe de drukste dag in de Brabanthal. Alles is vlot verlopen, en alle vaccins zijn gezet. “We krijgen heel positieve reacties, zowel van de mensen die zich hebben laten vaccineren als van de medewerkers die aan de slag zijn in de Brabanthal”, zegt Ridouani. “Dat enthousiasme toont zich ook in de grote bereidheid om zich te laten vaccineren. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Daarmee bescherm je jezelf en anderen.”

Leuven kende haast geen ‘no shows’, mensen die uitgenodigd worden voor een vaccinatie maar om uiteenlopende redenen niet opdagen. “Dat komt omdat we zelf de lijsten van zorg- en hulpverleners hebben opgesteld, samen met partnerorganisaties, en daarnaast met een systeem werkten waarbij zorgverleners zelf hun afspraak konden vastleggen op een tijdstip naar keuze”, zegt Bart Tirez, voorzitter van Eerstelijnszone Leuven. “Op die manier hebben we de juiste mensen allemaal en tijdig kunnen bereiken, en zijn alle vaccins vlot bij de juiste doelgroep gezet.” 

De vaccinatoren en de aanwezige arts kregen gisteren opvallend meer vragen over het vaccin van AstraZeneca, na de berichten in de pers. “Iedereen heeft zich laten vaccineren dankzij de deskundige toelichting van de arts”, zegt Tirez.

Oudste inwoners van Leuven aan de beurt
Volgende week begint Leuven aan de volgende fase, met de vaccinatie van 65+’ers. Tijdens drie vaccinatiedagen wordt er een duizendtal Leuvenaars uitgenodigd in de Brabanthal. “We starten met de oudste inwoners,” vertelt Tirez. “Dat zijn mensen van 85 en ouder. De eerste dagen zijn er heel wat 90+’ers bij. We zorgen ervoor dat het bezoek aan de Brabanthal voor hen vlot en comfortabel kan verlopen, bijvoorbeeld door extra stadsmedewerkers te voorzien die hen kunnen begeleiden, en door wat meer tijd per afspraak te voorzien.”

Medewerkers van stad Leuven bellen ook alle uitgenodigde 85+’ers op, om te informeren of het lukt om een afspraak te maken, of ze hulp kunnen gebruiken om naar de Brabanthal te komen, en of ze eventueel samen met hun partner gevaccineerd willen worden. Dat gebeurt niet automatisch via het afsprakensysteem.

Volgende week vaccineert Leuven ook de kloostergemeenschappen. Daar wonen vaak oudere mensen in groep samen. “In plaats van hen elk apart naar de Brabanthal te laten komen, vaccineren we hen allemaal in één keer in hun klooster of abdij”, zegt Ridouani. De vaccinatie gebeurt met het mobiel team.

Andere werkwijze om afspraak te maken
De ervaring met de vaccinatie van eerstelijnszorgverleners van de voorbije weken, maakte duidelijk dat het beter werkt om mensen zelf een afspraak te laten maken in het systeem, in plaats van een uitnodiging te sturen met een vaste dag en uur waarop je langs moet komen. “Op zich verandert het praktisch niet veel voor de Leuvenaars: in plaats van online of telefonisch de vastgelegde afspraak te moeten bevestigen, kies je nu zelf een tijdstip waarop je kan langskomen, ook online of telefonisch. Dat biedt het voordeel dat je een moment kan kiezen dat je het beste uitkomt, binnen de uren dat het vaccinatiecentrum open is ”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. De vaccinatiecentra waren tot voor kort verplicht om met vaste tijdstippen te werken.

In de uitnodiging die je in de bus krijgt of per mail ontvangt, staat uitgelegd hoe je een afspraak kan reserveren. Mensen die graag hulp krijgen om hun afspraak vast te leggen, kunnen steeds contact opnemen met het informatiecentrum van de stad, telefonisch op 0800 16 9 16 (gratis).

Thuisvaccinatie
Leuvenaars die om medische redenen de verplaatsing naar de Brabanthal niet kunnen maken, kunnen aan huis gevaccineerd worden. Of je in aanmerking komt voor thuisvaccinatie, beslist je huisarts. Er zijn strikte voorwaarden opgesteld door de Vlaamse overheid, die de huisarts moet volgen. De vaccinatie aan huis gebeurt door de huisarts zelf, of het mobiele team van het vaccinatiecentrum. Het operationele team van het vaccinatiecentrum werkt voor de praktische uitrol van thuisvaccinatie samen met huisartsenkring KHOBRA.

Vragen?
Bij het corona-informatiecentrum van de stad (corona@leuven.be of 0800 16 9 16) en op www.laatjevaccineren.be, de website van de Vlaamse overheid, kan je terecht voor vragen en meer informatie.

Lees meer over