Leuvense ultraloper Merijn Geerts loopt meer dan zeshonderd kilometer en wint prestigieuze wedstrijd met wereldrecord

Ultraloper Merijn Geerts in actie in Duitsland

Merijn Geerts (47) uit Wilsele-Putkapel heeft onlangs in Duitsland de Backyard Masters gewonnen. Dat is een niet alledaagse loopwedstrijd waarin hij meer dan zeshonderd kilometer liep zo een wereldrecord op de Backyard Ultra.

Geerts was in het Duitse Rettert actief in de Backyard Masters. Daarin moesten de 24 deelnemers elk uur een rondje van 6 kilometer en 706 meter tot een goed einde brengen. De snelheid waarmee ze dit doen, is onbelangrijk. De tijd die ze na een rondje overhouden kunnen ze gebruiken om te eten of rusten. Wie als laatste overblijft, wint.

Geerts, die al tien jaar loopt -waarvan vier als ultraloper- verbeterde het wereldrecord en pakte de overwinning met in totaal 90 rondes, goed voor 603,5 kilometer. De Ier Keith Russell bleef steken op 89 rondjes. De veertiger liep in totaal 74 uren 38 minuten en 50 seconden, gemiddeld had hij 49 minuten en 5 seconden nodig per lus.

"Had je me vier jaar geleden dat ik zo veel en ver zou lopen, ik zou je voor gek verklaard hebben", zegt Geerts. "Ik wou me via deze race plaatsen voor de Big Dog's Backyard Ultra World Championship in 2023 in Tennessee. De kwalificatie is na deze prestatie normaal gezien een feit. Ik zie er niet onmiddellijk velen mijn record breken”, wist de doorzetter. “De meeste wedstrijden hebben een vaste tijd of afstand, de Backyard Masters niet. Dat is mentaal een heel ander gegeven, de wedstrijd stopt als er nog ééntje overblijft. Ik ging er wel niet van uit dat ik ze allemaal ging kloppen. Enkele jaren geleden kwam ik er aan 74 rondes, ik wou vooral beter doen.”

Lees meer over