Leuvense tegeltaxi haalt tegels en puin gratis op tijdens VK Tegelwippen

Tegel
Van 21 maart tot 31 oktober vindt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Meer dan 150 steden en gemeenten engageren zich om zoveel mogelijk tegels uit te breken en te vervangen door groen. Om inwoners te helpen bij al dat ontharden, rijdt er tussen mei en oktober een Leuvense tegeltaxi rond.

Het fenomeen Tegelwippen komt overwaaien uit Nederland, waar dit jaar al voor de vierde keer een kampioenschap wordt georganiseerd. Samen met meer dan 150 andere Vlaamse steden en gemeenten neemt de stad Leuven vanaf 21 maart deel aan het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Bedoeling is om Leuvenaars tijdens het tuinseizoen, tot 31 oktober, aan te moedigen om in hun tuin of op oprit tegels, kasseien, kiezels, klinkers, kunstgras… weg te nemen. Elke vierkante meter uitgebroken verharding kan geregistreerd worden op de online tegelteller op www.vk-tegelwippen.be.

“Via ontharding werken we toe naar een klimaatrobuuste stad, waarin we de gevolgen van droogte en extreme regenval op een natuurlijke manier temperen. We willen niemand verplichten, maar in dat opzicht is elke gewipte tegel wel een kleine overwinning. Als regenwater kan insijpelen, zal de bodem als een spons regenwater opnemen, is er minder kans op wateroverlast en vullen we het grondwater aan. Zo houdt de bodem minder warmte vast, wat tijdens hete periodes een koelend effect heeft. We willen Leuvenaars dus ook aansporen én helpen om vrijblijvend hun steentje weg te dragen”, legt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V) uit.

Klimaatbewust werken

Het tegelwipkampioenschap is ludiek opgevat, maar heeft ook een belangrijke sensibiliserende ​functie. "We ondersteunen Leuvenaars maximaal om te ontharden en te vergroenen. Zo geven we subsidies voor wie een geveltuintje aanplant of een boom in de voortuin plant. Door onze deelname aan het VK Tegelwippen en de tegeltaxi die we ter beschikking stellen, willen we de Leuvenaars nog een extra duwtje in de rug geven. Iedere tegel die verwijderd wordt, zorgt voor extra infiltratie van regenwater”, zo klinkt het bij de stad Leuven. ​

“Nog bruikbare tegels, kasseien en klinkers zullen worden aangeboden in de Materialenbank, waar je terechtkan voor gerecupereerde bouwmaterialen. Zo krijgen ze een tweede leven bij andere Leuvenaars, die bijvoorbeeld verbouwen”, zo besluiten ze bij de stad Leuven. Onbruikbaar steenpuin zal worden afgevoerd.

Lees meer over