Leuvense studenten gaan samenwerking aan tegen voedselverspilling

delice
De voeding die de supermarkten niet haalt, wordt vaak als veevoeder gebruikt of weggegooid. Studenten van UCLL zochten en vonden een oplossing voor dit probleem. Hun startup ontwikkelde Délicé; een duurzame granola die voedselverspilling van veenbessen tegengaat.

Een twintigtal studenten uit vier verschillende studierichtingen van UCLL zaten samen tijdens een Makeathon, een evenement georganiseerd door Generation Food met als doel voedselverspilling tegen te gaan. Vier UCLL-studenten, van de afstudeerrichtingen Management en Toegepaste Informatica, hebben na dit evenement de startup 'Délicé' opgericht. Hiermee willen ze het probleem van de voedselverspilling in België aanpakken. Alleen al met landbouwproducten is er ieder jaar in België een reststroom van 450.000 ton voedingsmiddelen, dat verspild wordt.

"Het probleem is zo groot dat iedere vorm van impact van belang is", zegt Natan Abeloos. De studenten van de startup zijn een samenwerking aangegaan met UCLL studenten uit de opleiding Voedings- en Dieetkunde. "Dit leidde tot een uniek granolarecept, duurzaam door gebruik van een nevenstroom van gedroogde en gemalen veenbessen. Het recept zorgt ervoor dat bij ieder zakje granola van 300 gram, maar liefst 1.500 gram veenbessen wordt gered van de vuilnisbak. Het product kreeg Nutriscore A en is vezelrijk. Nu is de vraag hoe kunnen er zoveel veenbessen verwerkt worden in een klein zakje? Dit komt door de manier waarop de veenbessenreststroom wordt verwerkt. Ze worden eerst gedroogd en daarna gemalen, zo bekomen we een concentraat van veenbesvezels. Deze manier van werken zorgt ervoor dat we een zo groot mogelijke impact hebben op de reststroom van de veenbessen."
 

Van recept naar startup

Délicé bracht het product inmiddels op de markt in samenwerking met producent Zoete Potjes, die mee in het duurzaamheidsverhaal stapt voor de verspreiding in Vlaams-Brabant. Délicé biedt klanten ‘een zakje vol verandering’, wat zich ook weerspiegelt in hun verpakking in kraftpapier. Momenteel is het product te koop in de webshop en in de krantenwinkel in de Brusselsestraat in Leuven. “Het binnenhalen van verkooppunten rond regio Leuven is momenteel onze hoofdprioriteit”, zegt de marketingverantwoordelijke van Délicé. 

granola

Lees meer over