Leuvense politie zal strenger toezien op studentendopen na dood Sanda

Sanda Dia
De Leuvense politie zal in de toekomst nog strenger toezien op het verloop van studentendopen in de stad. Dat heeft burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) gezegd naar aanleiding van de dood van Sanda Dia. De jongeman overleed twee jaar geleden na een uit de hand geleden doopritueel door studentenclub Reuzegom.

Het verhaal ging in december 2018 als een schokgolf door het land. Ingenieursstudent Sanda Dia (20) kwam om het leven bij een doopritueel met zijn studentenclub Reuzegom. Dat was een vereniging van Antwerpse studenten aan de KU Leuven die na het voorval werd opgedoekt. Aanvankelijk werd het relaas van die noodlottige dag in grote lijnen bekendgemaakt in de pers, maar pas deze maand kwamen ook alle gruwelijke details naar buiten door het werk van onderzoeksjournalist Pieter Huyberechts.

De feiten bleken niet alleen heel zwaar maar ook weerzinwekkend. Zo had Sanda die 5de december liters alcohol en zoute visolie moeten drinken, levende vissen en muizen moeten eten, hij werd door de andere studenten gebruikt als toilet en hij moest uren blijven staan in een put gevuld met ijskoud water (schaars gekleed en bij wintertemperaturen). Sanda verloor het bewustzijn, waarna het nog uren duurde voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed hij aan de gevolgen van onderkoeling.

De aanwezige leden van Reuzegom probeerden in allerijl zo veel mogelijk sporen te wissen, ook op hun gsm, maar de onderzoekers slaagden er toch in om nog veel nuttige informatie naar boven te halen. Inmiddels zijn er advocaten onder de arm genomen en is er een rechtszaak in het verschiet, waarbij 18 ex-Reuzegommers tot tien jaar cel riskeren.

Nog los van het juridische luik duiken er vandaag meer en meer mensen op die vinden dat de ex-Reuzegommers destijds niet genoeg gestraft werden. Zo verklaarde oud-rector Rik Torfs enkele dagen geleden dat de KU Leuven zich burgerlijke partij had moeten stellen in de zaak én strenger had moeten optreden tegen dooprituelen. Eergisteren stuurden 25 professoren aan de KU Leuven een open brief uit waarin ze vragen dat de universiteit alle studenten en personeelsleden schorst die destijds betrokken waren bij de dood van Sanda. In werkelijkheid kregen ze een taakstraf van 30 uur en het schrijven van een paper over dooprituelen opgelegd. En ja, enkelen van hen werken tegenwoordig zelfs als assistent aan de KU Leuven. “Onvoorstelbaar”, vinden de proffen.

Nadien sprongen ook enkele studentenorganisaties op de kar en nu laat burgemeester Ridouani dus weten dat de Leuvense politie voortaan nóg strenger zal optreden tegen studentendopen dan ze voordien al deed. Ze zal daarbij vooral controleren of de dopen wel op een menswaardige manier gebeuren.

Huidig rector Luc Sels zit duidelijk in een lastig parket. Toch liet hij dinsdagavond in Terzake nog verstaan dat hij momenteel niet van plan is om strengere sancties uit te spreken. Hij wil daarvoor eerst de rechtszaak afwachten.

Lees meer over