Leuvense moskeeën organiseren vier weken geen vrijdaggebed of religieuze feesten

Leuven
Er werd beslist na overleg tussen de stad en Leuvense moskeeën om de komende vier weken geen vrijdaggebed of rituele bijeenkomsten te organiseren, omwille van de huidige opmars van het coronavirus in het land. Op vrijdag 31 juli viert de moslimgemeenschap het Offerfeest, een religieuze feestdag die traditiegetrouw in groep gevierd wordt. Die viering zal in beperkte familiekring plaatsvinden om het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden.

Het aantal coronabesmettingen in het land zit in stijgende lijn. “In Leuven is het aantal besmettingen nog laag,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Toch zijn we voorzichtig en alert. We blijven maximaal preventief werken. Beter voorkomen dan genezen.”

De burgemeester contacteerde de Leuvense moskeeën preventief. Momenteel zijn er geen problemen in de gebedshuizen. In samenspraak is beslist om de komende vier weken geen vrijdaggebed meer te organiseren. Ook andere grote bijeenkomsten zijn geannuleerd. Op 31 juli is het Offerfeest, dat in het teken staat van vreugde, verzoening en aandacht voor armen in de samenleving. De moslimgemeenschap viert het feest normaal in grote groep. Dit jaar zal het in gezinsverband gevierd worden. De ramadan, die in april en mei werd gevierd tijdens de lockdown, verliep probleemloos.

“Ik ben tevreden dat we tot dit besluit zijn gekomen en zo samen het virus helpen indammen”, zegt Ridouani. “Veiligheid staat voorop, we moeten elkaar beschermen. Het is belangrijk om ook de andere maatregelen op te volgen. Beperk je fysieke en sociale contacten, hou afstand van elkaar, en was je handen geregeld. Laten we voorzichtig en alert blijven, de maatregelen goed volgen en zorg dragen voor elkaar. Zo kunnen we samen de opmars van het virus afremmen.”

Lees meer over