Leuvense Meyboomplanting gaat in ieder geval door

21 April 2020 | 10u17 | Gepost door redactie
Leuvense Meyboomplanting gaat in ieder geval door
De Leuvense Meyboomplanting op 9 augustus 2020 vindt in ieder geval plaats. Dat zegt Jim Vandereet, de voorzitter van de “Mannen van 1979”, die de komende tien jaar verantwoordelijk zijn voor het evenement.
Het bericht Leuvense Meyboomplanting gaat in ieder geval door verscheen eerst op Leuven Actueel.

De coronamaatregelen laten geen massa-events toe in augustus. De mannen van 1979 houden daarom rekening met verschillende scenario’s, maar de planting van de boom vindt zeker plaats. Jim Vandereet: “Ik geloof in de steun van de stad Leuven. We zullen de komende weken samen met burgemeester Ridouani en schepen Vandevoort bekijken op welke manier de Meyboomplanting kan plaatsvinden.”

Mohamed Ridouani is zelf lid van de mannen van 1979. “Ik beschouw de Meyboomplanting in Leuven als heilig”, zegt hij met een knipoog,  “We zullen, gesteld dat de crisis voorbij is, met de organisatie bekijken onder welke voorwaarden dit kan plaatsvinden. Dit geldt voor vele kleinere evenementen.”

Voor de Mannen van 1979 is het echter een ernstige zaak. Als de Meyboom er niet staat op 9 augustus vóór 17 uur, verliest Leuven het recht om de boom te planten en keert de échte Meyboom teug naar Brussel.

Over de oorsprong van de Meyboomplanting bestaan verschillende legendes. Vast staat dat in 1308 de Brusselse gilde van kruisboogschutters van de hertog het recht kreeg om op de vooravond van hun patroonheilige, Sint-Laurentius, een meyboom te planten. Dit feest zou herinneren aan een overwinning van de Brusselaars op Leuven in 1213. Wanneer de Brusselaars er niet in zouden slagen hun boom op 9 augustus voor vijf uur te planten, zou dit privilege naar Leuven gaan.

In 1974 slaagden de Leuvense mannen van 1929 er met een list in de Meyboom te ontvoeren en voor het stadhuis van Leuven te planten. Sindsdien wordt de échte meyboom ieder jaar in Leuven geplant. De Mannen van 1929 droegen de verantwoordelijk over op de mannen van 1939, en zo bleef het gebeuren steeds binnen “Blok 9” van het jaartallenleven.

Jim Vandereet: “We zijn vastberaden om onze Meyboom te planten. We kunnen altijd de stoet, de optredens of het café inperken als de omstandigheden dat vereisen. Maar die boom moet en zal er staan!”

Het bericht Leuvense Meyboomplanting gaat in ieder geval door verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over