Leuvense Materialenbank recupereerde vorig jaar 192 ton bouwmaterialen

26 januari 2024 | 11u16 | Gepost door annpeeters
materialenbank
De Leuvense Materialenbank, een initiatief van stad Leuven in samenwerking met Atelier Circuler, biedt sinds 2021 tweedehands bouwmaterialen aan en redt zo heel wat materialen van de afvalberg.

Bouwafval is goed voor een derde van het totale volume aan afval in Vlaanderen. In 2021 opende in Leuven een materialenbank, waar gebruikers bouwmaterialen kunnen aankopen om ze een tweede leven te geven. Je vindt er verschillende soorten gerecupereerd hout, maar ook steen, metaal, isolatiemateriaal en binnen- en buitenschrijnwerk. 

In 2021 kreeg 20 ton bouwmateriaal een nieuw leven, in 2023 werd 192 ton gerecupereerd, waarvan al 170 ton verkocht werd. "We recupereerden het voorbije jaar vooral hout (147 ton) en steen (35 ton)", zegt August Smessaert van Atelier Circuler en coördinator van de Materialenbank. 

Het voorbije jaar heeft de Materialenbank een groot urban mining project kunnen doen in UZ Leuven campus Gasthuisberg. De Materialenbank werkt samen met grote spelers in en rond Leuven om zoveel mogelijk materialen te recupereren en zo de kringloop te sluiten.

Lees meer over