Leuvense leerlingenraad wil taboe rond mentaal welzijn doorbreken

pact3000
De jongeren van PACT3000, de overkoepelende Leuvense leerlingenraad, werkten na vorig schooljaar ook in 2022 verder op het thema ‘mentaal welzijn’. Deze keer legden ze een belangrijke nadruk op hulpverlening en identiteit en deelden ze hulpkaartjes en buttons uit in Leuvense secundaire scholen.

De jongeren van PACT3000 gingen onder begeleiding van experts aan de slag met hun eigen ervaringen en gevoelens rond mentaal welzijn en identiteit. “Een thema dat ook bij beleidsmakers hoog op de agenda staat”, zegt schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V) toe. “Het is belangrijk dat jongeren hier hun mening over geven. Via PACT3000 krijgen ze inspraak en kunnen ze hun stem laten horen.”  Anse, een van de leerlingen voegt hieraan toe: "Het is fijn dat er samen met ons nagedacht wordt over deze thema’s en dat er tijd voor wordt vrijgemaakt. We voelen dat we serieus worden genomen en dat ze echt naar ons luisteren."

De jongeren kaartten de taboes aan die zij ondervinden. Dat ‘aankaarten’ namen ze vrij letterlijk, want uit deze sessies kwamen een ‘hulpkaartje’ waarop ze de verschillende hulpverleningsorganisaties en relevante info rond mentaal welzijn verzamelden. Daarnaast maakten ze ook buttons met voornaamwoorden op (hij/hem/zijn, zij/haar/haar en die/hen/hun). Ze hopen op die manier de jongeren bewust te maken van de mogelijkheden en de drempel te verlagen om deze verschillende voornaamwoorden te gebruiken. 

"Het is dankzij deze concrete acties met rechtstreeks contact en fijne interacties dat we taboes kunnen doorbreken”, zegt Dirk Vansina. “De scholen zijn blij met de expliciete vragen van de jongeren. Ik ben er zeker van dat ze het als een uitnodiging voor verdere dialoog aannemen. Om samen met de jongeren acties te bedenken en werk te maken van een warme school”, zegt schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (Vooruit).

Blijvende financiële steun
In 2021 verzamelden de jongeren van PACT3000 via een enquête in de Leuvense middelbare scholen cijfermateriaal over hoe jongeren zich voelden tijdens de coronapandemie. Daaruit bleek dat maar liefst 76% van de jongeren zich niet goed in zijn hun vel voelde. “Cijfers die aanzetten tot nadenken en tot concrete acties”, aldus Dirk Vansina. “Daarom blijven we ook dit jaar inzetten op extra ondersteuning voor het mentale welzijn van jongeren dankzij initiatieven zoals de Time-out moestuin, rouwen, stress & faalangst, donkere gedachten, het Palavercafé en de Snoezelruimte.” Deze initiatieven worden gefinancierd door het projectenfonds ‘mentaal welbevinden van jongeren en scholen’.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over