Leuvense Kruidtuin blaast 200 kaarsjes uit en iedereen mag meevieren

kruidtuin
Leuven viert dit jaar de tweehonderdste verjaardag van de botanische tuin en laat die verjaardag niet zomaar voorbijgaan. Gedurende een heel jaar zijn er activiteiten en een gloednieuw aanbod om de tuin individueel, met je familie of in groep te bezoeken. Allemaal om de Leuvenaar kennis te laten maken met de pracht en de rijke geschiedenis van de Kruidtuin. Dit weekend geeft de stad het feestelijk startschot.

“De meeste Leuvenaars kennen de Kruidtuin als een plek van rust, waar je kunt genieten van de bloemenpracht. Wie in de serres passeert, durft al eens wegdromen van een tropische vakantie. Ze vergeten soms dat de Kruidtuin er een rijke geschiedenis opzitten heeft. En dat hij,  in de wetenschappelijke wereld van de genees- en plantkunde, een internationale referentie is die vaak heeft bijgedragen aan belangrijke innovaties”, zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera, “want oorspronkelijk was het de tuin waar de universiteit medicinale kruiden kweekte.” 

Verhalen van de Kruidtuin ontdekken
De stad grijpt de tweehonderdste verjaardag aan om al die aspecten van de Kruidtuin te tonen: het verleden, het heden én de toekomst. Het hele jaar door is er een gevarieerd aanbod voor de Leuvenaars, voor elk wat wils. Vanaf 20 juni kan iedereen de Kruidtuin verkennen tijdens gegidste wandelingen of zelfstandig met een gloednieuwe audiogids. Voor kinderen is er Tuinman Dré vertelt, vier audioverhalen op maat van families. En vanaf de zomervakantie kunnen gezinnen op expeditie met een grote zoek- en doekaart. 

Verleden, heden en toekomst
“Het Poortgebouw, de hoofdtoegang van de Kruidtuin, zit in een gloednieuw jasje. Bezoekers komen er te weten wat er allemaal te doen is en krijgen er een korte film te zien over het rijke verleden, het heden én de toekomst van de tuin", zegt schepen Wadera.

"In die minidocufilm neemt onze stadsarchivaris je eerst mee naar het depot van het Stadsarchief voor het historische verhaal. Ze reconstrueert aan de hand van in het archief bewaarde prenten, plannen, foto's en plantenlijsten, de boeiende geschiedenis van de Kruidtuin”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Onze huidige hoofdtuinier en de architect van het masterplan vertellen de kijker daarna over het heden en de toekomstplannen”, zegt schepen Wadera.  

“Wie na het zien van de korte film nog meer wil weten over de geschiedenis van de Kruidtuin, kan verder op stap door de tuin met een audiogids. Daarin hoor je meer over wat je ziet én flits je aan elke halte ook even terug in de tijd”, vult schepen Vandevoort aan.

Mee met de seizoenen van de tuin 
"Eén bezoek dit feestjaar zal niet volstaan. Elk seizoen zijn er immers andere hoogtepunten in de uitzonderlijke plantencollectie en die lichten we uit. Bezoekers ontdekken zo de vele mogelijkheden die planten hebben: van geneeskundige heling tot het bereiden van een voedzame soep of het maken van een mooi bloemstuk”, vertelt schepen Wadera. 

De stad naar de Kruidtuin 
De stad komt dit feestjaar letterlijk naar de Kruidtuin. “Iedere eerste zondag van een nieuw seizoen wordt het gezelligheid troef in de Kruidtuin met woord, muziek, dans en workshops. We startten op 4 juli. Dan zorgt componist Evert Van Eynde voor muziek. De tuin heeft een lange traditie als kunst- en cultuurlocatie, die zetten we graag verder tijdens dit feestjaar”, vertelt schepen Denise Vandevoort. “Volgende week bijvoorbeeld is er al een voorstelling van 30CC in deze bijzondere omgeving. En ook grote stadsevenementen zoals Open Monumentendag of Wintertijd zullen een luik in de tuin krijgen dit jaar. Zo geven we Leuvenaars de kans om er in het prachtig natuurlijk decor te genieten van een combinatie van kunst, cultuur, vrije tijd.” 

Feestelijke opening
Wie de start van het feestjaar wil meemaken, is zondagnamiddag 20 juni welkom. Op het programma staan muziek en dans, maar ook een kruidig hapje voor elke bezoeker. Bezoekers kunnen in de tuin rondlopen met uitleg van een kenner of een audiogids. Voor de geleide wandelingen is vooraf inschrijven nodig.

Daarna kan je het komende jaar elke 3e zondag van de maand deelnemen aan zo een rondleiding.  En elke 4e zondag kan je inschrijven voor de tocht ‘Van (on)kruid naar wetenschap’, die ook een stapje buiten de Kruidtuin zet. 

Foto: Geert Mertens

Lees meer over