Leuvense kerstmarkt gaat niet door

Wat al even in de lucht hing, is nu ook officieel. Er zal ook dit jaar geen kerstmarkt in Leuven plaatsvinden. Dat heeft de Leuvense Kerstmarkt vzw laten weten. 

"Er zijn twee gegronde redenen om de kerstmarkt van eind dit jaar te annuleren. Er zijn uiteraard de verschillende coronamaatregelen die een gezellige kerstmarkt in de weg staan. Afstand houden, mondmaskerplicht en de scan van het Covid Safe Ticket zullen (zo goed als zeker) verplicht blijven en de controle daarop maakt het er niet gemakkelijker op. Maar belangrijker nog is de noodkreet uit de zorgsector. De alarmerende stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hebben ons ook tot nadenken gezet", zegt mede-organisator Marc Pinte.

"We hebben de voorbije jaren op een perfecte manier mogen samenwerken met de stad Leuven en hopen dat ook de volgende jaren te blijven doen. We hebben ook vele acties ten voordele van een goed doel ondersteund samen met onder andere het UZ Gasthuisberg. Uit respect leek het ons dan ook niet meer dan normaal om te luisteren naar hun noodkreet en geen massa-evenement te organiseren met alle daaraan gekoppelde risico’s. Wij nemen dan ook onze verantwoordelijkheden in die zin op, het zou immers bijzonder jammer zijn om achteraf te merken dat er weer strengere maatregelen komen in de horeca of andere sectoren. We hebben liever dat met Kerstmis en Nieuwjaar de horeca kan open blijven. Dat is onze drijfveer in deze beslissing. Op ons ééntje zullen we het virus niet klein krijgen maar alle beetjes helpen: elke besmetting is er immers één te veel", meent Pinte. 

Toch verliest hij de goede moed niet. "In december 2022 staan we er uiteraard weer met een volwaardige editie van de Leuvense kerstmarkt

Lees meer over