Leuvense in 2023 naar Antarctica met internationale topwetenschapsters van Homeward Bound

Leuvense in 2023 naar Antarctica met internationale topwetenschapsters van Homeward Bound Antarctica_Céline_Gudrun_Sigrid
Céline Hanzen, Sigrid Maebe en Gudrun De Boeck werden geselecteerd om deel te nemen aan Homeward Bound, een prestigieus programma dat in 10 jaar tijd, 1000 vrouwen in STEMM (Science, Technology, Engineering, Mathematics & Medicine) wil opleiden, om het voortouw te nemen op weg naar een meer diverse, inclusieve en duurzame wereld. De intensieve opleiding zal uiteindelijk leiden tot een expeditie naar… Antarctica in 2023, in het gezelschap van uitsluitend internationale topwetenschapsters!

Céline, Gudrun, Sigrid: “Sinds 2016 werden wereldwijd reeds 506 vrouwelijke wetenschappers – van astronomen  tot zuidpoolexperten, van 21 tot 70 jaar – geselecteerd om deel te nemen aan dit programma. Wij zijn drie van de vier Belgische vrouwen die ondertussen hebben deelgenomen!”


Gudrun De Boeck (56, Keerbergen): “Ik combineerde mijn studies als biologe aan de KULeuven met een flinke dosis praesidiumfuncties bij de studentenvereniging BIOS. De echte klik met het wetenschappelijk onderzoek kwam er tijdens mijn eindwerk over vissen in Congo in 1990; het leidde tot een doctoraat en mijn functie als professor aan de UAntwerpen, Departement Biologie. Ik bestudeer hoe de mens, het veranderende klimaat en de vervuiling een invloed hebben op de vissen in onze beken, rivieren en de zee. Ook ik moet mijn ‘mannetje’ staan in een wereld waar vrouwen nog vaak in de minderheid zijn. Dat maakt het des te belangrijker om zichtbaar te zijn en jonge wetenschapsters aan te moedigen om hun talenten te ontplooien en dromen na te jagen. Daarom ben ik ook blij met het Homeward Bound-programma: het geeft me een forum om mijn boodschap voor een inclusieve en duurzame wereld te verkondigen.”

Sigrid Maebe (52, Leuven): “Ik studeerde ook biologie aan de KULeuven. In mijn laatste jaar 1992 was ik praeses van de studentenvereniging BIOS. Daarna heb ik in Marseille, Frankrijk, nog twee jaar mariene biologie gestudeerd. Ik kon dadelijk aan de slag bij Sea Life Blankenberge en later bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Nu werk ik sinds vijf jaar als wetenschapscommunicator bij Belplant, de Belgische vereniging voor gewasbescherming. Ik geloof dat als wetenschappers, landbouwers en het publiek elkaar beter begrijpen, dan kunnen politici gefundeerde beslissingen nemen op het gebied van duurzame landbouw, voedsel en natuur. De handvaten die Homeward Bound me nu aanreikt, van zelfreflectie en inclusie, tot strategisch denken en zichtbaarheid, gebruik ik om me daar met volle overtuiging voor in te zetten!”

Céline Hanzen (34, Étalle): “Van jongs af aan ontwikkelde ik een eindeloze nieuwsgierigheid en passie voor de natuur. Het was logisch dat ik ecoloog werd, met een master aan de Universiteit van Luik en een doctoraat aan de Universiteit van KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. Deze job bracht me naar vele landen (Senegal, Schotland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Kenia, Australië) en liet me toe uiteenlopende landschappen en culturen te ontdekken. Deze reizen hebben mij de ogen geopend voor de ongelijkheden in onze wereld, vooral met betrekking tot vrouwen. Als projectmanager bij Biotope Environnement, analyseer en onderzoek ik rivieren in Wallonië en elders. Maar bovenal probeer ik ze zo goed mogelijk te beschermen, evenals al hun inwoners. Ik 
behoor tot het 6de cohort van Homeward- Bound, om inhoud te geven aan mijn passie en om de nodige instrumenten (en het netwerk) te krijgen om een mooiere wereld van morgen te helpen smeden.”

Sigrid werd geselecteerd in Team HB5, Céline en Gudrun in Team HB6. “We voltooiden het online-gedeelte van de opleiding en waren klaar om respectievelijk in 2020 en 2021 naar Antarctica te vertrekken om onze cursus af te ronden én om de zichtbaarheid voor vrouwen in STEMM te vergroten. Door Covid-19 werd de expeditie echter verschillende keren uitgesteld. Nu kijken we vol spanning uit naar november 2023: over exact één jaar tijd vertrekken we voor drie weken naar Antarctica! We kunnen beginnen aftellen!” De keuze voor Antarctica is niet toevallig. Het continent staat met zijn ijsbergen, gletsjers en eindeloze pinguïnkolonies symbool voor de ontzagwekkende schoonheid van de natuur, en tegelijk voor kwetsbaarheid door de bedreiging van de klimaatveranderingen. De drie dames worden hiermee echte ambassadeurs voor het 
ijs…

Lees meer over