Leuvense horeca in de wolken met versoepelingen: “Ik voel me weer echt cafébaas”, zegt Karim Benjelloun

oudemarkt2
Ze hebben er lang –om niet te zeggen heel lang- op moeten wachten maar de langverwachte versoepelingen in de horeca zijn een feit vanaf 1 september. Weg met het sluitingsuur, weg met het toogverbod en geen tafelbeperkingen meer. Voor Karim Benjelloun van café Plaza op de Oude Markt in Leuven is het resultaat van het Overlegcomité een welgekomen verrassing.

Na ruim anderhalf jaar van zware coronabeperkingen zette het Overlegcomité vandaag het licht op groen voor verregaande versoepelingen in de horeca. Tot op heden moesten de cafés de deuren sluiten om 1 uur maar dat sluitingsuur is vanaf 1 september voltooid verleden tijd. Ook de beperking van maximum acht personen per tafel vervalt en tafels moeten niet langer op anderhalve meter van elkaar staan. De meest belangrijke versoepeling is wellicht het feit dat klanten weer aan de toog mogen zitten. Ook voor cafébaas Karim Benjelloun van café Plaza is dat een cruciaal gegeven.

“De toog is enorm belangrijk voor een café, zeker voor een sportbar zoals Plaza. Wat is er nu leuker dan voetbal kijken met je vrienden aan de toog? Ik ben echt enorm tevreden dat de toog weer open mag vanaf 1 september. Ook de andere versoepelingen zijn meer dan welkom, al ben ik persoonlijk een beetje verrast dat het sluitingsuur volledig verdwijnt. Ik had eigenlijk verwacht dat het Overlegcomité het sluitingsuur met enkele uren zou opschuiven in de goede richting. Nu mag men plots weer feestjes organiseren tot het ochtendgloren maar dat ben ik in café Plaza niet van plan. Je moet ook rekening houden met het feit dat het personeel zich weer zal moeten aanpassen aan deze nieuwe situatie. We gaan de komende weken de planning voor het personeel bekijken en zien hoe we de puzzel gaan leggen. Het zal wel lukken. We zijn vooral blij dat we weer echt een café kunnen zijn voor onze klanten. Ja, ik ben enorm tevreden met deze versoepelingen en ik voel me nu weer echt cafébaas. We hebben er lang op moeten wachten en we hebben ze ook verdiend want we hebben de voorbije periode altijd onze verantwoordelijkheid genomen als uitbaters. Ik ga dat overigens blijven doen want ik zou niet willen dat alle geleverde inspanningen verloren gaan omdat we net iets te zot gaan doen in onze euforie.”

Lees meer over