Leuvense geschiedkundige (29) bij laatste zestien Vlaamse PhD Cup

Fotocredit Kevin Faingnaert
De Leuvense Chanelle Delameillieure heeft het geschopt tot de zestien geselecteerden die met hun doctoraat mee dingen naar de Vlaamse PhD Cup. Op 11 oktober kennen we de winnaar.

Delameillieure is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Onderzoeksgroep Middeleeuwen (KU Leuven). Ze is gespecialiseerd in laatmiddeleeuwse gender-, familie- en seksualiteitsgeschiedenis. In december 2020 verdedigde ze haar proefschrift over partnerkeuze, vrije keuze en ouderlijke inmenging in de laatmiddeleeuwse Lage Landen.

"Ik onderzocht conflicten over de keuze van een huwelijkspartner in de laatmiddeleeuwse Zuidelijke Nederlanden. In de middeleeuwen maakte de kerk van wederzijdse toestemming (of consent) een essentiële vereiste om te trouwen en verbood ze gedwongen huwelijken. Via een brede waaier aan juridische documenten toonde ik aan dat gewone mensen goed op de hoogte waren van die nieuwe invulling van het huwelijk, maar dat het voor vrouwen desondanks erg moeilijk bleef om aan gearrangeerde en gewelddadige huwelijken te ontsnappen.”

Jaarlijks worden zo’n 2.000 doctoraten afgewerkt in Vlaanderen. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt op de radar van het grote publiek. Daar wil de Vlaamse PhD Cup verandering in brengen.

"Ik wil duidelijk maken dat er ook in de middeleeuwen strenge wetten tegen mishandeling en verkrachting bestonden. Net als vandaag, bleven slachtoffers ondanks die wetten ook toen vaak in de kou staan. Er zijn dus meer gelijkenissen tussen de middeleeuwse en hedendaagse situaties dan je zou denken." 

Na een vierdaagse mediatraining onder leiding van experten als onder meer Koen Wauters en Tim Pauwels wacht de 16 geselecteerde deelnemers de ultieme uitdaging: doe de kern van je jarenlange onderzoek uit de doeken in een heldere presentatie van 3 minuten. De inzet is een voucher voor een opleiding aan de prestigieuze Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro.

(*Fotocredit: Kevin Faingnaert)

Lees meer over