Leuvense Colombianen houden vreedzame betoging tegen Colombiaanse regering

Protest Colombianen in Leuven
In de Tiensestraat hebben maandagavond zo’n twintigtal mensen een uur lang betoogd tegen de huidige toestand in Colombia. Dat gebeurde op een vreedzame manier. Daarmee volgen in Leuven protesten die eerder in heel Colombia, maar ook in Europa en zelfs in Brussel plaatsvonden.

Zowat een maand geleden besloot de Colombiaanse regering om het belastingstelsel te hervormen, waarbij de belasting voor burgers verhoogd zou worden. Daarmee hoopte president Duque, die volgens de Colombianen slechts een marionet van oud-president Uribe zou zijn, zo’n vijf miljard euro te besparen. Daarop besliste één van de grootste vakbonden van het land om demonstraties te houden over het hele Colombiaanse grondgebied. Dit ging samen met de haat tegenover Uribe, bij wie tijdens zijn periode aan de macht meer dan 6.000 burgerslachtoffers vielen. Om dat geweld en de huidige brutaliteit van de politie aan te kaarten, hielden de Colombianen in Leuven hun vlag omgekeerd. Zo wilden ze de nadruk leggen op de overbodige bloedvergieten.

Soms gebeurden de protesten in Colombia vreedzaam, maar volgens de Colombiaanse procureur-generaal zijn er tot nu toe 15 doden gevallen. Mensenrechtenorganisaties spreken van ruim 50 dodelijke slachtoffers. Begin mei zei Duque in een televisietoespraak dat hij het belastingplan uitstelt. Maar de protesten gingen door. Door de economische crisis en de coronatoestand kromp de economie van het land het afgelopen jaar met meer dan vijf procent, waardoor er heel mensen terug in armoede leven. Dat zorgt ervoor dat mensen demonstreren voor een basisinkomen en meer opportuniteiten. Door alle protesten gaan de geplande voetbalwedstrijden van de Copa América niet door in Colombia, maar in Argentinië.

Lees meer over