Leuvense buurtplantsoenen in de bloemetjes

17 juni 2019 | 12u23 | Gepost door redactie
Leuvense buurtplantsoenen in de bloemetjes
Sinds enkele maanden laten Leuvenaars hun groene vingers los op openbare groenperkjes in hun buurt. Dankzij het project ‘Kom op voor je wijk’ kunnen liefhebbers als meter of peter de plantsoenen in hun buurt omtoveren tot kleine groene oases. In overleg met de groendienst kunnen vrijwilligers hun duurzame planten zelf kiezen. Wanneer er gekozen wordt voor kruidenperkjes, mogen alle buurtbewoners delen in de opbrengst. En die is helemaal natuurlijk, want chemische onkruidbestrijders en kunstmest worden niet gebruikt.
Het bericht Leuvense buurtplantsoenen in de bloemetjes verscheen eerst op Leuven Actueel.

Ondertussen vind je al fleurige buurtplantsoenen in een vijtiental straten o.a. ook in Bruineveld in Kessel-Lo. Een relatief groot perceel werd hier omgetoverd tot een kleurrijk buurtplantsoen en groeide op die manier uit tot een rustgevende ontmoetingsplek. Samen met de omwonenden, de meter en peter van Bruineveld en alle andere peters en meters van de Leuvense buurtplantsoenen huldigde Bieke Verlinden, schepen voor wijkwerking, afgelopen zaterdag dit stukje groen feestelijk in. De schepen bedankte uitdrukkelijk de vrijwillige tuiniers voor hun engagement. “Het is mooi om te zien hoe mensen actief bijdragen om hun buurt op een duurzame manier groener en aantrekkelijker te maken voor alle buurtbewoners”, zegt schepen Verlinden.

“De buurtplantsoenen zijn een heel fijne en gezonde manier om ontmoeting tussen onze inwoners te stimuleren. Leuvenaars met groene vingers die meer willen doen met het groen in hun buurt, kunnen bij ‘Kom op voor je wijk’ een aanvraag indienen om het onderhoud van de groenstroken in de straat zelf mee in handen te nemen. Samen met de afdeling groenbeheer van de stad worden de mogelijkheden bekeken en dan is het aan de meters of peters van groenstroken in de buurt zelf om naar hartenlust te tuinieren met het stadsgroen. Ik wil in naam van de stad Leuven deze mensen bedanken en in de bloemetjes zetten voor het enthousiasme waarmee ze Leuven nóg mooier maken.”

Het bericht Leuvense buurtplantsoenen in de bloemetjes verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over