Leuvense BewonersParticipatie ontevreden over nieuwe invulling ‘vragenuurtje’

10 augustus 2019 | 12u33 | Gepost door redactie
Leuvense BewonersParticipatie ontevreden over nieuwe invulling ‘vragenuurtje’
Op 6 juni had de Leuvense Bewonersparticipatie een overleg met burgemeester Ridouani inzake het  ‘vragenuurtje’ op de Leuvense gemeenteraad. “De burgemeester sprak toen over een nieuwe wind in de stad Leuven op het vlak van bewonersparticipatie en verwees spontaan naar het voorstel van de voorzitter van de Leuvense gemeenteraad om Leuvense bewoners hun voorstellen bij […]
Het bericht Leuvense BewonersParticipatie ontevreden over nieuwe invulling ‘vragenuurtje’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

Op 6 juni had de Leuvense Bewonersparticipatie een overleg met burgemeester Ridouani inzake het  ‘vragenuurtje’ op de Leuvense gemeenteraad. “De burgemeester sprak toen over een nieuwe wind in de stad Leuven op het vlak van bewonersparticipatie en verwees spontaan naar het voorstel van de voorzitter van de Leuvense gemeenteraad om Leuvense bewoners hun voorstellen bij de gemeenteraad te laten indienen of om daar vragen te stellen, het zogeheten ‘vragenuurtje’. Wij waren echter verbaasd om te horen dat de Leuvense gemeenteraad van 24 juni voormeld ‘vragenuurtje’ niet heeft goedgekeurd”, zegt Jan Van Langendonck namens Leuvense BewonersParticipatie.

Drempel verlaagd

Weliswaar is de drempel iets verlaagd, in plaats van 855 handtekeningen van inwoners ouder dan 16 jaar voor dit initiatiefrecht zijn er sinds 24 juni nog 750 handtekeningen nodig. “Maar deze drempel is nog steeds te hoog, de verlaging van 855 naar 750 is eerder symbolisch en zal volgens ons niet bijdragen tot een grotere bewonersparticipatie. Kleine gemeenten hebben wel een vragenuurtje, in een stad ligt het organiseren van een dergelijk initiatief misschien wat moeilijker, maar moet haalbaar zijn. Bovendien treedt LBP als koepel voor diverse Leuvense bewonerscomités op, zodat vragen kunnen gebundeld worden. Wij vinden het ons democratisch recht om onze verkozenen rechtstreeks toe te spreken. Sterker nog: eventuele beperkende regels rond zo’n  ‘vragenuurtje’ moeten worden afgeschaft”, zegt Jan Van Langendonck.

Brief

De Leuvense Buurtparticipatie, die meer dan 850 leden telt, stuurde een brief naar burgemeester Ridouani, omdat ze niet gehoord worden ondanks hun herhaaldelijke vraag. Ze stellen in hun schrijven voor dat zij, als vereniging voor buurtparticipatie, een iniatiefrecht krijgen zonder formaliteiten. Op die manier hoeven ze niet telkens 750 handtekeningen te verzamelen als ze een vraag hebben. “We kijken uit naar het antwoord van de burgemeester”, besluit Van Langendonck.

 

Het bericht Leuvense BewonersParticipatie ontevreden over nieuwe invulling ‘vragenuurtje’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over