"Leuvense ANPR-camera’s blijven boetevallen voor bezoekers"

De Leuvense ANPR-camera’s blijven een doorn in het oog voor bezoekers. De N-VA-fractie in de stad vraagt opnieuw om extra signalisatie aan het Martelarenplein en pleit voor de opheffing van de verkeersknip aan de Burchtstraat.
N-VA Leuven heeft een sterke traditie in het opvragen van cijfers over de ANPR-boetes. De partij stelt dat deze slimme camera’s bedoeld zijn om de leefbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren, maar dat ze niet mogen worden ingezet als een bron van inkomsten voor de stad. “Als deze camera’s effectief functioneren, zouden de opbrengsten in de loop der tijd moeten dalen”, aldus N-VA. "Ondanks herhaaldelijke oproepen voor extra signalisatie, blijft burgemeester Ridouani bij zijn standpunt en weigert hij dit aan te passen, vooral aan het drukke Martelarenplein."
De Toezichtscommissie voor de Verwerking van Persoonsgegevens (VTC) heeft recentelijk gewaarschuwd voor het onzorgvuldige gebruik van ANPR-camera’s. De Vlaamse privacywaakhond dringt erop aan dat deze technologie niet mag worden ingezet voor financiële voordelen, en dreigt zelfs met een verbod als de richtlijnen niet worden nageleefd. Dit kwam naar voren in een rapport dat vergezeld ging van beelden van de camera’s op het Martelarenplein.
De cijfers voor 2024 tonen een gemengd beeld. Enerzijds is er een daling van het totaal aantal vaststellingen in Leuven, van 93.352 in 2023 naar 77.210 in 2024, wat neerkomt op een daling van 17%. Anderzijds blijft de opbrengst voor de stadskas hoog, met een geschatte 4,5 miljoen euro.
Bij het vergelijken van de verschillende locaties valt op dat de Spaanse Kroon en de Burchtstraat aanzienlijke dalingen in boetes zien, met respectievelijk 41% en 38%. De camera’s in de binnenstad, die vergezeld gaan van duidelijke signalisatie, registreren ook een daling van 20%. Gemeenteraadslid Daniela El Kadi wijst echter op de zorgwekkende stijging van boetes op het Martelarenplein, waar in 2024 bijna 2.000 overtredingen meer werden geregistreerd: “Dat zijn bijna 60 boetes per dag. Dat zijn 60 bezoekers die Leuven in de toekomst liever links laten liggen. In het belang van onze handel en horeca roepen wij de burgemeester op om duidelijke waarschuwingsborden te zetten om deze boetevalstrik te voorkomen. Een stijging in het aantal vaststellingen, wijst op een domme in plaats van een slimme knip.”
“Hoewel het aantal vaststellingen aan de Burchtstraat is gedaald, blijft 36 boetes per dag extreem hoog. De knip belemmert bovendien de toegang tot de randparking Vaartkom, wat een serieuze handicap is voor onze handel en horeca. Tijdens de campagnedebatten bleek dat deze knip ook voor extra sluipverkeer door Wilsele-Dorp zorgt. Dit zijn redenen genoeg om de knip te herevalueren.”
N-VA heeft steun gevonden bij CD&V tijdens de campagne en kijkt uit naar een bijsturing door het huidige college. De partij is vastberaden om dit onderwerp opnieuw op de agenda te zetten tijdens de gemeenteraad van februari.