Leuvense actrice en radiopresentatrice Charlotte Sieben en nieuwsanker Fatma Taspinar steunen goede doelen op Leuvense kerstmarkt
Van 11 tot 22 december kunnen liefhebbers van kerstsfeer terecht op de 36ste Leuvense kerstmarkt op het Ladeuze- en Hooverplein. Naar goede gewoonte worden er ook weer kaarsjes verkocht voor het goede doel, dit jaar aangevuld met kerstengeltjes.
De opbrengst gaat naar drie fondsen van KU Leuven: Kinderfonds nierziekte en transplantatie, ADPKD Fonds en Fonds ME TO YOU.
Door een kaarsje of engeltje te kopen, steun je deze goede doelen in hun missie om hoop te bieden aan duizenden patiënten met bloedkanker, een nierziekte of mensen die een orgaantransplantatie ondergaan. Dankzij baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en innovatieve zorg krijgen zij zicht op genezing en kwaliteitsvol leven.
Meters Charlotte en Fatma
Om de actie nog extra kracht bij te zetten, gingen de doelen op zoek naar een meter. Dit jaar zullen nieuwsanker Fatma Taspinar en familie-actrice en MNM-radiopresentatrice Charlotte Sieben de boodschap ‘Light a candle, hope through research’ mee uitdragen. “Als Leuvense kom ik al verschillende jaren naar de Kerstmarkt om er de warme sfeer op te snuiven. De kaarsjesactie is een bekend onderdeel en ik hoop hun warme boodschap extra kracht te kunnen bijzetten en de goede doelen een hart onder de riem te steken”.
“We zijn ontzettend dankbaar dat Fatma en Charlotte onze actie willen ondersteunen en dat stad Leuven de kaarsjes gratis voor ons ter beschikking stelt”, zegt professor Djalila Mekahli namens de drie goede doelen. “De inkomsten van de verkoop op de kerstmarkt zijn nodig om patiënten en wetenschappelijk onderzoek te blijven ondersteunen.”
Steun virtueel en fysiek
Nieuw dit jaar is dat de kaarsjes en engeltjes niet alleen fysiek op de kerstmarkt te verkrijgen zullen zijn maar dat je ook online een virtueel kaarsje kan kopen en het goede doel steunen.
De drie goede doelen kunnen rekenen op een team van vrijwilligers die 12 dagen lang de verkoopstand bemannen. Wie zich graag wil aansluiten en mee de handen uit de mouwen steken, kan zich online aanmelden.
De drie betrokken goede doelen voorgesteld:
Kinderfonds nierziekte en transplantatie:
Het Kinderfonds nierziekte en transplantatie heeft als doelstelling zowel wetenschappelijke als psychosociale aspecten van kinderen met ernstige nierziekten die al of niet leiden tot transplantatie te steunen en beoogt de overleving en levenskwaliteit van deze kinderen permanent te verbeteren. Hiervoor financiert het kinderfonds onderzoek naar oorzaken en behandeling van nierziekten bij kinderen en steunt het alle onderzoek in het domein van transplantatiegeneeskunde. Een ernstige nierziekte bij een kind en zeker ook na een niertransplantatie treft niet enkel de patiënt maar het hele gezin. Begeleiding, zowel psychosociaal als financieel, voor alle betrokkenen is noodzakelijk om de resultaten na transplantatie bij kinderen te optimaliseren en de kinderen met belangrijke nierziekten te helpen waar mogelijk is tijdens hun moeilijke levensfase.
Kinderfonds nierziekte en transplantatie
ADPKD Fonds:
ADPKD of Autosomaal Dominante Polycystische Nierziekte is een erfelijke nieraandoening die gepaard gaat met een progressieve vorming en groei van cysten in beide nieren en vaak leidt tot nierfalen. ADPKD is bovendien een systeemaandoening, waarbij ook cysten kunnen groeien in andere organen. Er is nog veel onderzoek nodig naar de onderliggende mechanismen van de ziekte, zodat betere behandelingen kunnen worden ontwikkeld. Daarnaast is er een grote nood aan goede informatie voor families met ADPKD en zijn richtlijnen voor een gestructureerde zorg, waarbij alle betrokken disciplines samenwerken, nodig. Het ADPKD Fonds wil het wetenschappelijk onderzoek rond ADPKD steunen en engageert zich eveneens voor het organiseren van informatiedagen en symposia om wetenschappers, artsen en families met ADPKD samen te brengen.
Fonds ME TO YOU:
Het fonds ME TO YOU is opgericht ter ondersteuning van het onderzoek naar bloedkankers, kwaadaardige tumoren die voortkomen uit bloedvormende cellen of cellen van ons afweersysteem. Jammer genoeg worden ook jonge mensen geconfronteerd met de ziekte, maar dankzij de vooruitgang in de wetenschap is leukemie niet langer een ziekte die enkel een fatale afloop kent. Het is cruciaal om de ontstaansmechanismen van bloedkankers te begrijpen om nieuwe behandelingsvormen te kunnen ontwikkelen. Maar de onderzoeksprogramma’s die zoveel hoop doen leven, worden steeds duurder. Het Fonds ME TO YOU wil hier een permanente steun in de rug zijn.
Het volledige eindejaarsprogramma vind je hier