Leuvens stadhuis klaar voor grootse renovatie: vergunning definitief goedgekeurd

Grote markt

Het historisch stadhuis is de trots van Leuven. De voorbije jaren werkte de stad samen met het aangestelde ontwerpteam hard aan een herbestemmings- en restauratieplan, om van dit iconisch gebouw opnieuw een open, toegankelijk huis te maken. De omgevingsvergunning is nu definitief goedgekeurd. De renovatie kan binnenkort van start gaan.

“We willen het stadhuis klaarmaken voor de toekomst, met een grondige restauratie en verbouwing, met bijzonder veel respect voor het erfgoed. Het zal een plek worden waar de verhalen van Leuven en het stadhuis de hoofdrol spelen voor een breed publiek”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). “Het wordt opnieuw dé plek om het verleden, het heden en de toekomst van Leuven te ontdekken.”

De verbouwing en restauratie van het stadhuis zal in totaal vijf jaar in beslag nemen. De voorbereidende fase start eind dit jaar met verschillende technische werken en nadien de bescherming en verhuis van de collecties naar depots of restauratieateliers. Daarna kunnen de eigenlijke verbouwingen en restauratiewerken starten vermoedelijk in de zomer van 2025. ​

In 2029 zal het stadhuis en haar vernieuwde onthaal opnieuw openen om Leuvenaars en bezoekers van over heel de wereld te verwelkomen. Het stadhuis blijft geopend tot en met 31 oktober en er zijn nog verschillende kansen om het stadhuis in al zijn glorie te bezoeken. Zo is het stadhuis van 29 juni tot 8 september elke zaterdag van 14 tot 18 uur gratis te bezoeken en zijn er elke dag rondleidingen met een gids waar de Leuvenaar gratis bij kan aansluiten.

Lees meer over