Leuvens schepen Denise Vandevoort kreeg in volle coronacrisis af te rekenen met agressieve borstkanker

Denise Vandevoort
2020 was niet alleen het jaar waarin de wereld werd geconfronteerd met de coronaepidemie, voor Leuvens schepen Denise Vandevoort was het ook het jaar waarin ze moest afrekenen met borstkanker. In februari ontdekte ze eerder toevallig een knobbeltje in de linkerborst, zoveel behandelingen later lijkt ze de kanker te hebben overwonnen.

Dat Denise Vandevoort sinds februari wat minder in het openbaar verscheen, zal veel mensen niet eens zijn opgevallen. Door de coronacrisis was iedereen maandenlang verplicht in zijn eigen kot te blijven, wat ook Denise deed. Niet alleen vanwege Covid-19, maar ook omdat ze kreeg af te rekenen met een agressieve borstkanker. Die ontdekte ze eerder toevallig, bij het omkleden op een avond in februari. De volgende ochtend zat ze al bij de dokter, en het verdict was zwaar: een agressieve, kwaadaardige borstkanker. Gelukkig kwamen de dokters onmiddellijk met een plan: in de volgende maanden volgden een operatie, waarbij de tumor succesvol werd verwijderd, bestralingen en zes chemosessies. De laatste sessie dateert intussen al van twee maanden geleden en voorlopig lijkt de kanker verdwenen. Ook de prognose is goed, zodat Denise opnieuw hoopvol vooruit kijkt.

“Het was geen gemakkelijke periode”, zegt Vandevoort in Het Nieuwsblad. “Vooral de vermoeidheid woog zwaar door, en het verlies van mijn haar. Dat begint stilaan terug te groeien, maar toch durf ik mijn pruik nog niet af te zetten. Het voorbije jaar heeft me wel geleerd dat praten over wat je meemaakt, enorm helpt. Ik heb veel energie gehaald uit steunberichten van vrienden en lotgenoten. Daarom wil ik op mijn beurt een luisterend oor zijn voor anderen die met kanker te maken krijgen.”

Lees meer over