Leuvens kunstenaarscollectief maakt grootste muurschildering van Europa

11 juni 2021 | 18u07 | Gepost door casperstouthuy…
Beschilderde elektriciteitscabine in het stadspark van Halle
Het kunstenaarscollectief Treepack uit Leuven zal, in opdracht van de stad Halle, de waanzinnig grote wand van een kartonfabriek in Halle opfleuren met een betoverend kunstwerk, zeg maar een enorme muurschildering. Benieuwd waar het precies over gaat? Dat waren wij ook en dus gingen we praten met de mensen van het collectief.

Maar liefst 2000 m². Zo groot is de muur waar twee graffitikunstenaars zich de komende weken op mogen uitleven. De gigantische muurschildering krijgt de naam ‘Het Betoverde Bos’ en het concept is uitgewerkt door het kunstenaarscollectief Treepack. “Met dit project kunnen we echt wel uitpakken.”

Een centrale plaats voor streetart

“We hebben al een tiental muurschilderingen uitgewerkt die net iets kleiner waren dan 1000 m². Maar deze monumentale mural wordt minstens dubbel zo groot en dat is toch wel andere koek”, laat Junes Bazouz weten. Bazouz is medeoprichter van Treepack en hij staat samen met zijn collega’s in voor de conceptuele uitwerking van het kunstwerk. “De stad Halle zet sterk in op de herwaardering van de Zennevallei. Die was in het verleden sterk vervuild. Door streetart een centrale plaats te geven in de publieke ruimte worden bewoners en bezoekers zich meer bewust van de schoonheid die de Zennevallei te bieden heeft.”

Buurt bij het project betrekken

 “We willen het verhaal van herwaardering en duurzaamheid zo krachtig mogelijk overbrengen bij zo veel mogelijk mensen. Daarom hebben we gekozen om het kunstwerk op te bouwen als een sprookje met als rode draad een betere toekomst voor de jongere generatie.” De Zennevallei en haar inwoners vormden voor Bazouz en zijn team de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp. “De planten en dieren die in het betoverde bos zullen verschijnen, zijn allemaal typisch voor de streek, zoals bijvoorbeeld de bekende hyacinten in het Hallerbos. Daarnaast hebben we ook de afbeeldingen van enkele lokale kinderen in de mural verwerkt. Op die manier proberen we de buurt bij het project te betrekken.”

Rekenen op lokaal talent

Eigenlijk had Halle zich vorig jaar al de eigenaar van de grootste muurschildering in Europa mogen noemen, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. “Eén van onze graffitikunstenaars, Gooze, is afkomstig uit Rusland, maar door de pandemie was het niet meer mogelijk om hem in het land te krijgen. Daarom hebben we het project een jaartje in de koelkast gestoken”, aldus Bazouz. Naast buitenlandse artiesten, rekent Treepack ook op lokaal talent. “Zo hebben we in Halle al enkele elektriciteitscabines laten versieren door kunstenaars van in de buurt.” De werken aan de kartonfabriek zouden drie tot vier weken in beslag nemen. (Foto: Treepack)

Lees meer over