Leuvens Historisch Genootschap redt glas-in-loodramen

30 oktober 2019 | 11u53 | Gepost door redactie
Leuvens Historisch Genootschap redt glas-in-loodramen
De glasramen van de kapel van de Verpleegsterschool zijn gered. Het Leuvens Historisch Genootschap diende bezwaar in tegen de ontmanteling en het bijsnijden van de ramen in opdracht van bouwpromotor Resiterra, die de Hertogensite ontwikkelt. Het schepencollege volgt het Historisch Genootschap en fluit Resiterra terug.
Het bericht Leuvens Historisch Genootschap redt glas-in-loodramen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het geheel van de reeks glas-in loodramen vormt één van de pronkstukken in de kapel van de Verpleegstersschool op de Kapucijnenvoer. Maar de glasramen waren bedreigd. Bouwpromotor Resiterra, ontwikkelaar van de Hertogensite en verantwoordelijk voor de renovatie van het Anatomisch Theater in de Minderbroedersstraat, vroeg een vergunning aan om reeds de kapelramen uit de Verpleegstersschool te ontmantelen, om ze naar het Anatomisch theater verderop te verhuizen. “Een rampzalig idee, want de rechthoekige art deco glasramen van de Verpleegstersschool hebben natuurlijk een andere vorm en afmeting dan de neo-gotische spitsboogramen van het Anatomisch Theater. Om ze toch te laten passen zouden zijboorden moeten afgesneden worden. Zelfs de logo’s van glaskunstatelier Camille Ganton-Defoin, toch het waarmerk van de kunstenaar, zouden dan verdwijnen”, zegt Ramon Kenis, LHG-voorzitter.

Bezwaar

Het Leuvens Historisch Genootschap en een expert, in de bres voor dit artistiek erfgoed, gebruikten de inspraakperiode om in twee bezwaren de ontmanteling en aanpassing van de ramen te voorkomen.  “De Leuvense dienst voor Onroerend Erfgoed stond helemaal op dezelfde lijn, waarna het Schepencollege zich achter ons advies schaarde. Resiterra moet in het Anatomisch Theater in de raamopeningen terug klaar vensterglas in ruitvormig motief plaatsen, zoals in de originele toestand en mag de authentieke art-deco glasramen uit de Verpleegstersschool niet uitbreken zonder vergunning, om ze in de raamopeningen van het neogotisch Anatomisch Theater te wringen.”

Ook de Koepel TLV, die zich inzet voor het behoud van de straatvleugel van de Verpleegstersschool, is tevreden met de beslissing van het Schepencollege. “Hoewel de Verpleegstersschool niet gesloopt mag worden wegens geen vergunning, dacht Resiterra alvast aan de ontmanteling te beginnen. Een jaar geleden was er de aanvraag om een weg dwars door het gebouw aan te leggen. De Deputatie merkte terecht op dat dit niet kan, als er geen vergunning tot sloop van de Verpleegstersschool afgeleverd werd.”

Het bericht Leuvens Historisch Genootschap redt glas-in-loodramen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over