Leuvens duikcentrum gooit alle stereotypes overboord op Women’s dive day 2019

10 juli 2019 | 18u58 | Gepost door redactie
Leuvens duikcentrum gooit alle stereotypes overboord op Women’s dive day 2019
Op 20 juli 2019 is het Women’s dive day: een dag die door PADI, ’s werelds grootste opleidingsorganisatie voor duikers, in het leven werd geroepen om duikende vrouwen een duwtje in de rug te geven.
Het bericht Leuvens duikcentrum gooit alle stereotypes overboord op Women’s dive day 2019 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Met een 2/3 vrouwelijk bestuur wil het Leuvense Duikcentrum Dolphin Buddys niet achterblijven: daarom organiseert de duikschool die dag een avontuurlijke duikdag in Carrière les Trois Fontaines, een kleine steengroeve nabij Louvain-La-Neuve.
Organisatoren Lore Leemans (23) en Louise Haaker (24) willen bovendien af van het stereotiepe karakter, dat zulke duikdagen voor vrouwen wel eens krijgen: geen roze juweeltjes in de goodiebags en geen workshops ‘onder water poseren’ dus. Zelf moesten ze in een wereld vol vooroordelen knokken om hun eigen duikcentrum mee op te richten. “Nog bijna elke week vraagt een mannelijke duiker ons ‘of wij echt onder ons twee gaan duiken, vinden we dat niet gevaarlijk?’ of ‘waar onze instructeur is’. Het wordt tijd dat we die stereotypes opbergen. Het is wel 2019, hé!”.
De bedoeling is om vrouwelijke duikers samen te brengen en te vieren, maar ook te inspireren. Daarom zullen er presentaties zijn van enkele straffe duiksters die komen vertellen over hun hobby: technisch duiken, onderwaterfotografie, professioneel duiken… onderwerpen waarvoor toch nog vaak naar mannen gekeken wordt. Bovendien is het ook gewoon het ideale moment om nieuwe duikbuddy’s te leren kennen en samen duikplannen te smeden. Mannen zijn ook welkom, maar de vrouwelijke deelnemers worden extra in de bloemetjes gezet: zij krijgen een goed gevulde goodiebag met een duiktool, zonnebril, duikmagazines en zelfs een bon waarmee ze gratis hun duikfles kunnen vullen.

“Het wordt tijd dat we die stereotypes opbergen. Het is wel 2019, hé!”
– Louise Haaker (24), organisator

Vrouwen zijn in de Belgische en Nederlandse duiksport nog steeds serieus in de minderheid. Dat is over de hele wereld zo, als we de statistieken van DEMA, de Diving Equipment and Marketing Association mogen geloven: slechts 24% van de duikers zou volgens hen vrouw zijn. Daarom besloot PADI in 2017 voor het eerst een internationale Women’s dive day te organiseren om duikende vrouwen in de kijker te zetten en hen extra te ondersteunen.
Meer info over het event vind je hier of via info@dolphinbuddys.com.

Het bericht Leuvens duikcentrum gooit alle stereotypes overboord op Women’s dive day 2019 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over