Leuvenaar Frans Claes baalt: Cape Epic vlak voor de start afgelast

14 maart 2020 | 07u42 | Gepost door redactie
Leuvenaar Frans Claes baalt: Cape Epic vlak voor de start afgelast
Nog anderhalve dag en dan zou in Zuid-Afrika de Cape Epic van start gaan. Maar ook bij dit sportevent steekt het coronavirus een stok in de wielen. De achtdaagse mountainbikewedstrijd, een van de grootste etappewedstrijden ter wereld, is afgelast om de gezondheid van de renners te vrijwaren.
Het bericht Leuvenaar Frans Claes baalt: Cape Epic vlak voor de start afgelast verscheen eerst op Leuven Actueel.

Leuvenaar Frans Claes (Devonbosch Pro) zit met zijn teamgenoot Soren Nissen al een paar maanden in Zuid-Afrika om zich volop voor te bereiden op de Cape Epic.  Vrijdagavond rond 19 uur heeft onze landgenoot het nieuws vernomen dat de Cape Epic is afgelast omwille van het coronavirus. De verslagenheid bij het Devonbosch Pro Team is groot. Claes: “Ik vind de beslissing een triestige zaak, maar ook een heel begrijpbare. We kennen de situatie van het coronavirus hier niet echt. We krijgen het virus blijkbaar niet onder controle en dan moet je bepaalde beslissingen nemen. Zoals het afgelasten van bijeenkomsten waaronder ook wedstrijden, dus ook de Cape Epic.”

De beslissing om de race te annuleren is volgens Frans Claes wel erg laat gevallen. “Ik begrijp dat de situatie snel verandert in Europa en in de rest van de wereld. Ik heb daar uiteraard begrip voor. Maar de beslissing om de Cape Epic te annuleren is wel erg laat genomen. Alle deelnemers zijn al hier met heel hun entourage. Ook voor de meer dan 1500 amateur-deelnemers die hier zijn, is het een spijtige zaak. Zij stonden al te popelen om te starten.”

Hoeveel impact de annulatie van de Cape Epic op de sport zelf heeft, valt nog af te wachten. Claes: “Het is en blijft de ronde van Frankrijk voor mountainbikers. Iedereen heeft hier een half jaar naartoe geleefd en getraind en er alles aan gedaan om in topvorm aan de start te verschijnen. Om dat dan te moeten afzeggen, dat is een klein drama voor iedereen. Voor de sport in het bijzonder. Nu ja, de gezondheid van de wereldbevolking gaat voor. Daar heb ik alle respect voor. We zien wel wat de toekomst brengt. We proberen het beste ervan te maken en kijken hoopvol vooruit.”

De Leuvenaar weet niet of deze situatie ook gevolgen heeft voor zijn sportieve seizoen. Net zoals vele andere sporters wacht hij nu af wat er gaat gebeuren. Claes beraadt zich nog over wat hij deze week gaat doen. Zijn hoofdsponsor Devonbosch heeft een vestiging in Stellenbosch, dus de kans is groot dat hij daar met de fiets een bezoekje aan zal brengen.

Ook cafébaas Arne Mortelmans zou aan deze wedstrijd deelnemen en is teleurgesteld dat het evenement niet doorgaat.

Foto’s: © Eddy Pelgrims

Het bericht Leuvenaar Frans Claes baalt: Cape Epic vlak voor de start afgelast verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over