Leuvenaar David fietst naar Mont Ventoux ondanks diabetes

Mont Ventoux
Leuvenaar en triatleet David Van der Vloet (35) reed vorige week mee met Les 7 Étapes, een zevendaagse fietstocht van Leuven naar de top van de Mont Ventoux in Frankrijk ten voordele van liefdadigheidsorganisatie Transplantoux.

Zeven dagen fietsen, 1.250 kilometer en meer dan 17.000 hoogtemeters, de cijfers spreken voor zich. Ze zijn echter des te opmerkelijker omdat David al sinds zijn 13e levensjaar lijdt aan type 1 diabetes, een auto-immuunziekte, en dus afhankelijk is van insuline die hij zelf moet toedienen.

De eerste rit van de parking van het UZ Leuven naar Libramont was meteen een avontuur. “Het regende pijpenstelen en de wind stond strak uit het zuiden. Als we niet met een groep waren geweest, had ik toch voor de binnenfiets gekozen die dag”, lacht David, die met zijn vrouw en twee kinderen in Kessel-Lo woont. “Ook de stormen in de Vogezen stelden ons serieus op de proef. De afdaling van de Col de la Schlucht in de donkere mist en de gietende regen was een legendarische ervaring die me altijd zal bijblijven. Gelukkig keerde het weer daarna en reden we naar het zuiden de zon tegemoet.”

Als diabetespatiënt moest David altijd ook rekening houden met zijn suikerwaarden. “Ik heb een continue glucosesensor die het mogelijk maakt om mijn suikerwaarde op mijn sporthorloge te volgen en kan zo snel bijsturen waar nodig. Ik draag ook een insulinepomp zonder buisjes die ik zelf kan bedienen, en die ik hoger of lager kan instellen afhankelijk van het parcours en de inspanning. Niettemin waren er ook moeilijke momenten. Bij de beklimming van de Mont Ventoux zelf kreeg David een erg lage suikerspiegel of hypoglycemie. “Ik was goed begonnen aan de klim, maar voelde een tiental kilometer voor de top plots alle kracht uit mijn benen lopen. Even later zag ik aan mijn glucosewaarde hoe laat het was. Vier energiegelletjes later was ik wat gerecupereerd, maar het was een stevige reminder dat je diabetes niet zomaar kunt wegdenken."

Les 7 Étapes is een evenement van Transplantoux, een vereniging die getransplanteerde patiënten ondersteunt en motiveert om actief te leven. “Ik was sterk onder de indruk van de vele verhalen van de andere deelnemers die ik hoorde over de wereld van de transplantaties. Op het eerste gezicht hebben type 1 diabeten en getransplanteerden misschien niet zoveel gemeen, maar toch zijn er duidelijke overeenkomsten: we moeten allemaal door een proces van aanvaarding van de situatie, het is belangrijk dat we ons leven in eigen handen leren nemen, en een actieve levensstijl verhoogt drastisch onze levenskwaliteit.”

David was met deze zevendaagse tocht niet aan zijn proefstuk toe. Als triatleet bracht hij al twee volledige ironmans en een reeks halve ironmans tot een goed einde, en vorig jaar slaagde hij ook in een 'Everesting', waarbij hij de Holstheide in Huldenberg 182 keer opfietste om het hoogteverschil van Mount Everest te bereiken.

Daarnaast is David ook ambassadeur van geavanceerde diabetestechnologie die mensen ondersteunt om hun diabetes beter onder controle te krijgen. “Voldoende lichaamsbeweging is voor iedereen belangrijk, maar voor type 1 diabeten is het echt van levensbelang. Een goede conditie draagt bij tot een betere suikerregeling, minder diabetescomplicaties en een langer en gezonder leven. Je leert je lichaam ook beter kennen en het geeft je meer grip op je ziekte. Niet elke diabetespatiënt hoeft extreme uitdagingen aan te gaan, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat je als diabeet je dromen kunt realiseren en grootse dingen kunt doen mits de juiste technologie, motivatie en begeleiding", zo besluit David. Hij heeft de smaak alvast te pakken: voor volgend jaar staat een deelname aan de Mallorca 312 op de planning.

David

Lees meer over