Leuven zkt. enthousiaste buddy’s om nieuwkomers wegwijs te maken

21 januari 2020 | 05u19 | Gepost door redactie
Leuven zkt. enthousiaste buddy’s om nieuwkomers wegwijs te maken
Leuven werkt al enkele jaren op een heel succesvolle manier met buddy’s. De formule is eigenlijk heel eenvoudig. Een Leuvenaar biedt zich vrijwillig aan om de anderstalige nieuwkomer te helpen bij zijn of haar integratie in Leuven. De stad Leuven is steeds op zoek naar nieuwe buddy’s, zowel voor alleenstaande nieuwkomers als voor gezinnen.
Het bericht Leuven zkt. enthousiaste buddy’s om nieuwkomers wegwijs te maken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Buddy’s helpen anderstalige nieuwkomers bij administratie, bezoeken met de kinderen een speeltuin, zetten mee de stap naar de sportclub of ze eten gewoon samen en babbelen wat. Ze maken daarmee het verschil voor anderstalige nieuwkomers. Er zijn al een honderdtal Leuvenaars die een rol als buddy opnamen, maar om alle nieuwkomers een warm onthaal te geven kan de stad nog helpende handen gebruiken. Vandaar de oproep naar elke Leuvenaar met wat tijd en zin voor een sociaal engagement. “Iedereen kan een buddy zijn. We bekijken samen wat je kan of wilt doen en koppelen je dan aan een nieuwkomer. De kracht zit in de verbinding, de ondersteuning die de nieuwkomer voelt wanneer die zijn weg moet zoeken in Leuven. De buddy’s zijn voor ons bevoorrechte partners om nieuwkomers te helpen hun plek te vinden in de stad”, zegt schepen van diversiteit, Lalynn Wadera.

Ook de buddy’s waarmee de stad al samenwerkte geven aan dat het een enorm verrijkende ervaring is.

“Sinds een jaar ontmoetten M. en ik elkaar om de twee weken voor een kop koffie. We spreken dan over van alles en nog wat. Dit format werkt, denk ik, voor ons allebei goed. Het is gewoon een informele, prettige setting. Lukt het een keer niet om samen te komen, dan is dat ook OK”, getuigt een buddy.

“De ontmoetingen met de familie die wij bijstonden waren elke keer weer fijne momenten. We werden er altijd vriendelijk onthaald. In onze ogen is er geen enkele reden om niét buddy te worden van zo’n fantastische mensen”, aldus een andere buddy.

Interesse?
Wie zin heeft om zich in te zetten als buddy kan terecht op één van de infosessies van de dienst diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven. De eerste is op 28 januari. Meer info daarover vind je op www.leuven.be/buddy-nieuwkomers.?utm_source=rss&utm_medium=rss Daar kom je ook alles te weten over het takenpakket, de voorwaarden en wat de stad jou als buddy te bieden heeft.

Het bericht Leuven zkt. enthousiaste buddy’s om nieuwkomers wegwijs te maken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over