Leuven viert een maand lang wintertijd

9 december 2022 | 09u14 | Gepost door annpeeters
wintertijd
Het schepencollege gaf de officiële aftrap van Wintertijd in Leuven. 

“Een eindejaarsperiode in Leuven, die is pas compleet met een Wintertuin op de Grote Markt. Elk jaar leggen de medewerkers er een nieuw accent in, want we weten dat Leuvenaars ernaar uitkijken”, zegt het stadsbestuur.

De Wintertuin is een stuk groen in de stad, dat mensen samenbrengt op het centrale plein voor het statige stadhuis. Zo’n 700 planten en struiken, 70 kerstbomen en 36 m³ hakselhout maken van de Wintertuin een unieke beleving. Daarvan verspilt de stad zo weinig mogelijk. Bijna alle ingrediënten van de tuin krijgen nadien een nieuwe plek in de stad.

Kerstmarkt
Al voor de 34e keer wordt de Kerstmarkt in Leuven georganiseerd. ​ Dat de Kerstmarkt deze traditie kon opbouwen, heeft te maken met een piekfijne organisatie. Doorheen de jaren werd er geïnvesteerd in een sterke band tussen de Kerstmarkt, de stad en de verschillende standhouders.
​​
“De Kerstmarkt lokt enorm veel bezoekers naar de stad. Ze fungeert als ideale opwarmer voor een avondje uit of afsluiter voor een namiddagje shoppen in de stad. Door de focus op ​ authentieke en duurzame producten die je vaak nergens anders vindt is onze kerstmarkt een ideale aanvulling op de Leuvense handel en horeca in deze eindejaarsperiode.” ​
​​
Goede doel
Naar goede gewoonte zet de Kerstmarkt zich ook in voor het goede doel. Dit jaar gaat het om het Inloophuis, een huis dat op 1 december zijn deuren opende in de Leopoldstraat, voor mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken krijgen met kanker.
​​
​“Ook het stadbestuur levert hier een bijdrage aan. We boden 20.000 kaarsjes aan om te verkopen en ons schepencollege zal op zaterdag 10 december samen kaarsjes verkopen aan de goededoelenstand op het Hooverplein.”

De Kerstmarkt op het Ladeuzeplein staat er nog tot 18 december. Op 7 januari sluit Leuven de Wintertijd af met de jaarlijkse nieuwjaarsdrink. “Alle Leuvenaars zijn dan welkom om samen hoopvol te klinken op 2023.”

Leuven viert een maand lang wintertijd

Lees meer over