Leuven verplicht mondmasker in autovrije winkelwandelzone en op alle evenementen

mondmasker
De stad Leuven voert een mondmaskerplicht in in het winkelwandelgebied. Daarnaast moet je ook een mondmasker dragen op alle evenementen en moeten de organisatoren bezoekers registeren. “Voor ons is het sleutelwoord preventie meer dan ooit. Beter voorkomen dan genezen,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “We zetten die doorgedreven preventieve aanpak van de voorbije maanden verder en wachten niet tot het aantal besmettingen toeneemt. Daarom breiden we de mondmaskerplicht verder uit.”

Mondmaskers maakten van bij aanvang deel uit van de preventieve aanpak. Al in april bestelde de stad gratis en kwalitatieve mondmaskers voor elke Leuvenaar vanaf 6 jaar. Begin deze maand legde de stad als eerste een mondmaskerplicht op voor bezoekers van de vrijdag- en zondagmarkt. Die maatregel werd ondertussen op vele plaatsen overgenomen. Ook op de brocantemarkt van 1 en 2 augustus is een mondmasker verplicht. Daarnaast is er een verplichting in winkels, het openbaar vervoer, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, gebedshuizen, musea en de bibliotheken. Ook in alle stadsgebouwen, zoals het stadskantoor, geldt al een tijd een mondmaskerplicht. Woensdag besliste de stad ook om mondmaskers te verplichten op evenementen met versterkte muziek.

Mondmaskers in winkelwandelzone

Iedereen die zich in de winkelwandelzone begeeft, moet een mondmasker dragen. Concreet gaat het om de autovrije zone (o.a. Mechelsestraat, Diestsestraat, Brusselsestraat, Tiensestraat, Parijsstraat, Oude Markt, Grote Markt, Ladeuzeplein, Hooverplein), de Bondgenotenlaan, het Martelarenplein aan het station en het stadspark. De verplichting geldt niet alleen voor voetgangers, maar ook voor fietsers, joggers, steppers… De verplichting gaat zaterdag in. “De eerste dagen zullen we informeren en sensibiliseren,” zegt Ridouani. “We monitoren ook bijkomende plekken. Als het daar druk wordt, kan er een mondmaskerplicht ingevoerd worden.” De komende dagen wordt de nodige signalisatie voorzien.

Mondmaskers en registratie op evenementen

Tijdens stedelijke evenementen was een mondmasker al verplicht. Die verplichting geldt nu ook voor alle andere evenementen. “Gelijkaardig aan de verplichting in de horeca: als je rondloopt, draag je een mondmasker”, zegt Ridouani. “Als je neerzit in je bubbel, mag je het afnemen.” Daarnaast moeten evenementen hun bezoekers registreren, net zoals in de horeca. Reeds in april bestelde de stad gratis en kwalitatieve mondmaskers voor elke Leuvenaar vanaf 6 jaar. Begin deze maand legde de stad als eerste een mondmaskerplicht op voor bezoekers van de vrijdag- en zondagmarkt. Dat geldt vanaf zaterdag voor alle markten.

Handhaving

De politie zal actief toezicht houden op het naleven van de mondmaskerverplichting en andere maatregelen. “Laten we voorzichtig en alert blijven, de maatregelen goed volgen en zorg dragen voor elkaar. Zo kunnen we samen de opmars van het virus tegenhouden”, besluit Ridouani. Alle maatregelen zijn te vinden op www.leuven.be/corona. Iedereen die hulp nodig heeft, kan nog steeds terecht bij Leuven Helpt op het gratis nummer 0800 16 9 16 of via mail op leuven.helpt@leuven.be. Het informatiecentrum blijft bereikbaar voor mensen met vragen over corona, via 0800 16 9 16 of corona@leuven.be.

Lees meer over