Leuven trapt campagne ‘Zo weer samen’ af: “Laat je vaccineren”

campagne
De voorbije weken lieten honderden zorgverleners zich inenten tegen het coronavirus in het vaccinatiecentrum in de Brabanthal. Binnenkort komen de risicogroepen en de 65+’ers aan de beurt, eens alle Leuvense zorgverleners gevaccineerd zijn. Stad Leuven en eerstelijnszone Leuven willen iedereen zo goed mogelijk informeren, en bezorgt alle Leuvenaars de brochure ‘Zo weer samen’.

De vaccinatie van zorgverleners verloopt heel vlot. “Er is een grote bereidheid om zich te laten vaccineren”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Daardoor bescherm je jezelf en de mensen die je graag ziet. Het is dé manier om onze vrijheid te herwinnen. En dan zijn we ‘zo weer samen’.”

De stad en eerstelijnszone hebben de Brabanthal omgevormd tot een vaccinatiecentrum waar iedereen vlot en comfortabel in een sfeervolle omgeving ingeënt wordt. “Dat wordt ontzettend geapprecieerd, zowel door de mensen die zich laten vaccineren als door de medewerkers”, zegt Bart Tirez, voorzitter van de eerstelijnszone.

Zo weer samen
De Leuvenaars krijgen komende dagen de brochure ‘Zo weer samen’ in de bus, waarin alle praktische informatie over het vaccinatiecentrum in de Brabanthal staat. Wat moet je doen met de uitnodiging? Wat breng je mee? Hoe verloopt een vaccinatie? Hoe bereik je de Brabanthal?

Met de fiets, het openbaar vervoer of de wagen raak je vlot aan de Brabanthal. Parkeren is er gratis, zowel voor fietsen (ook voor grotere bakfietsen) als wagens. Een overzicht van fietsroutes vind je op www.leuven.be/vaccinatie. Buslijnen 4 en 630 rijden vanaf april ook tot aan de ingang van de Brabanthal. “We werken daarnaast samen met de taxisector, de Dienst Aangepast Vervoer en de Minder Mobielen Centrale, zodat er voor iedereen de mogelijkheid is om vlot naar de Brabanthal te gaan”, zegt Ridouani. Met De Lijn is er een overeenkomst voor gratis tickets voor bepaalde doelgroepen. Wie zich moeilijk kan verplaatsen, kan contact opnemen met het informatiecentrum via 0800 16 916 (gratis) of corona@leuven.be. Mindermobiele mensen die hun huis niet verlaten, worden na medisch advies thuis gevaccineerd.

De Brabanthal is helemaal rolstoeltoegankelijk. Vlakbij de ingang zijn er parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers. Blindengeleidehonden zijn toegelaten. Doven en slechthorenden kunnen terecht bij een medewerker met een transparant mondmasker. Voor mantelzorgers en begeleiders is er een aparte wachtruimte voorzien. Als je begeleiding tijdens het vaccineren nodig hebt, kan je beroep doen op een medewerker, of je mantelzorger.

Betrouwbare informatie
Mensen die nog vragen hebben rond vaccinatie vinden in de brochure informatie terug. Minstens 70 procent van de bevolking moet gevaccineerd zijn vooraleer we groepsimmuniteit bereiken. “Sommige mensen zitten nog met vragen of twijfelen om zich te laten vaccineren”, zegt Ridouani. “De brochure biedt betrouwbare informatie. De vaccins zijn uitvoerig gecontroleerd en goedgekeurd door topexperts. Alle vaccins beschermen bijna 100 procent tegen ernstige ziekte, hospitalisatie en overlijden, je beschermt ook anderen als je je vaccineert. Bovendien is het gratis en snel gezet. Ikzelf aarzel niet om me te laten vaccineren van zodra ik uitgenodigd word.”

Ook in de Brabanthal zelf is er informatie ter beschikking. “Wie ter plaatse nog vragen heeft, kan uiteraard altijd terecht bij de medewerkers in het vaccinatiecentrum”, besluit Tirez.

Bij het corona-informatiecentrum van de stad (corona@leuven.be of 0800 16 9 16) en op www.laatjevaccineren.be, de website van de Vlaamse overheid, kan je terecht voor vragen en meer informatie.

Lees meer over