Leuven stelt nieuw stadslogo en huisstijl voor, meningen verdeeld

Nieuw logo stad Leuven
Vandaag lanceerde de stad Leuven haar nieuwe stadslogo en huisstijl. “Het Leuven van vandaag is niet meer de stad die het 12 jaar geleden was, toen het vorige logo het licht zag. En dus is het tijd voor een eigentijds logo dat weerspiegelt waar Leuven vandaag voor staat”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). 

“Steden zijn nooit af en evolueren altijd. Ook voor Leuven geldt dat”, vertelt Ridouani. Hoe ziet de Leuvenaar zijn stad? Dat vroeg de stad in een bevraging bij inwoners. Enkele reacties: “Wat mij altijd het meest opvalt aan Leuven is de openheid tot verandering", of “Veel geschiedenis, veel verhalen, maar niet op de manier dat het zichzelf vastroest, maar juist die ervaring gebruikt voor in het heden en naar de toekomst te leven.”

'Warme, diverse stad met frisse dynamiek'

“Leuven is een warme, open en diverse stad die baanbrekend en innovatief is, en waar iedereen een frisse dynamiek voelt”, zegt burgemeester Ridouani. “Ons nieuwe stadslogo en bijhorende huisstijl weerspiegelen dat bijzondere DNA van onze stad. We geven onze stad de nieuwe uitstraling die ze verdient, eigentijds en toch tijdloos. En met een knipoog naar het verleden, door de visuele verwijzing naar glas-in-loodramen. Het nieuwe logo en de bijhorende huisstijl zijn fris en dynamisch, zoals Leuven is, aldus de burgemeester. “Het is een heel ander logo dan de stad tot nu toe gehad heeft. Het ontwerp laat vele mogelijkheden toe, zonder aan visuele eenheid in te boeten.”

Stad Leuven nieuw logo
Zo ziet het nieuwe logo van de stad Leuven eruit.

Praktische uitrol

Het stadslogo is op vele manieren zichtbaar: in het straatbeeld, in drukwerk, online… “Dat aanpassen is een hele opdracht en zal niet van de ene op de andere dag kunnen gebeuren. Het zal nog de rest van het jaar duren om het stadslogo en de huisstijl overal aan te passen”, aldus burgemeester Ridouani. 

Logo stad Leuven Ridouani
Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) poseerde fier met het nieuwe logo op een draagtas.

'Geen link met Leuven'

Bij Leuven Actueel polsten we al naar de meningen van de Leuvenaars. En die blijken niet onverdeeld positief. De reacties gaan van  'dat had mijn kind van vier jaar ook gekund' tot 'wie herkent Leuven hier nu in?'. Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid Katrien Houtmeyers (N-VA) sluit zich aan bij die laatste reactie. "Het is jammer dat de geschiedenis verdwijnt uit het stadslogo", vindt ze. "Over smaken en kleuren valt niet te twisten. Maar wat wij heel erg betreuren is het gebrek aan herkenbaarheid. In het vroegere logo was het stadhuis van Leuven verwerkt, in het nieuwe logo herken je de stad niet meer. Wat ons betreft mist dit logo de authenticiteit die Leuven zo uniek maakt. Datgene waardoor de Leuvenaar zich Leuvenaar voelt. In het vorige logo zag je een duidelijke link naar het kenmerkende Leuvense erfgoed en naar onze rijke Leuvense geschiedenis. Hier vind je niets van terug in het nieuwe logo. En ook het kostenplaatje doet onze wenkbrauwen fronsen. Voor het ontwikkelen van het logo en de implementatie van de nieuwe huisstijl trekt Leuven meer dan 100.000 euro uit. Op dit moment van onzekerheid zijn er absoluut andere prioriteiten en dit geld van de Leuvense belastingbetaler had op een veel betere manier besteed kunnen worden, daar waar het echt nodig is", zegt Houtmeyers.

Katrien Houtmeyers
Katrien Houtmeyers (N-VA) mist een link met de stad Leuven.
Het oude logo van de stad Leuven
Zo zag het oude logo van de stad Leuven eruit.

Lees meer over