Leuven steekt feestverlichting aan op 25 november

Kerstverlichting Leuven op het Ladeuzeplein
Tijdens de eindejaarsperiode zal de stad Leuven weer feestelijk en sfeervol verlicht zijn. In de donkerste dagen van het jaar zorgt de wintersfeerverlichting immers voor extra gezelligheid. De lichtjes fonkelen aan monumenten, slingers over straten, in grote en kleine (kerst)bomen, langs wegen en aan verlichtingspalen in het centrum en de deelgemeenten. Er worden wel enkele ingrepen gedaan met het oog op de dure energieprijzen. Vrijdag 25 november om 18.30 uur zal schepen Dirk Vansina de kerstverlichting officieel aansteken aan de overspanning over De Bond op het Martelarenplein.

De wintersfeerverlichting in Leuven is al een jarenlange traditie. "Tijdens deze eindejaarsperiode willen we opnieuw de gezellige wintersfeer in de stad brengen", zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. "Want ook in tijden van energiecrisis moet er licht zijn. We moeten spaarzaam omspringen met energie, maar het blijft noodzakelijk om de Leuvenaars en de bezoekers een fijn gevoel van warmte en gezelligheid aan te bieden in de donkerste periode van het jaar.”

Minder energieverbruik

​Door de dure energieprijzen neemt het stadsbestuur maatregelen om het verbruik van de verlichting te beperken, zonder daarbij aan sfeer in te boeten. “Dat doen we op verschillende manieren: door de sfeerverlichting minder lang te laten branden, door minder armaturen en slingers op te hangen en door het stadskantoor dit jaar niet uit te lichten. Een bewuste en noodzakelijke keuze. De twee iconische gebouwen, het historisch stadhuis en de Universiteitsbibliotheek worden wel prachtig verlicht, net zoals verschillende pleinen. Zo kunnen we een aangename shoppingsfeer in onze stad blijven creëren”, aldus nog Vansina.

De stad opteert uiteraard voor extra zuinige ledverlichting. Sinds enkele jaren worden de lichtjes in alle grote kerstbomen stap voor stap omgeschakeld naar energiezuinige ledverlichting. Dat proces is nu versneld zodat vanaf dit jaar in alle grote kerstbomen ledichtjes hangen. Daarnaast zijn de decoratie-elementen en de overige kerstversiering volledig gemaakt van gerecycleerd materiaal.

De eindejaarsverlichting wordt aangestoken 25 november en zal branden tot 9 januari.

Lees meer over