Leuven stap dichter bij titel Europese Culturele Hoofdstad 2030: "Maar ook Molenbeek en Namen zijn kandidaat"

Stadhuis

Leuven & Beyond – LOV2030 – is geselecteerd voor de tweede ronde in de strijd om de titel van Europese Culturele Hoofdstad 2030. Na een overtuigende presentatie voor een jury van tien Europese en twee Belgische experts, heeft Leuven zich met twee andere steden geplaatst voor de volgende en finale fase. De stad Leuven, die in 2017 als eerste haar kandidatuur bekendmaakte, hoopt met haar unieke visie op cultuur, duurzaamheid en innovatie Europa te inspireren.

De Leuvense LOV-afgevaardigden, bestaande uit tien vertegenwoordigers met een hart voor Leuven en de regio, verdedigden het dossier vol overtuiging. Onder de aanwezigen, bevonden zich burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit), de drie intendanten Lore Baeyens, Sarah Bekambo en Stijn Devillé, directeur cultuur Piet Forger en verschillende leden van het Droomteam2030. De Leuvense kandidatuurstelling legt met het thema HumanNature de nadruk op twee uitdagingen van onze tijd: polarisatie en klimaatverandering, en de noodzaak om via cultuur radicaal nieuwe verbindingen te smeden. In 2030 is ons land aan de beurt en één Belgische stad zal alleszins de titel krijgen. Leuven en de regio Oost-Brabant zijn kandidaat, net als Molenbeek en Namen.

De voltallige delegatie: projectmanager Evi Gillard, intendant Sarah Bekambo, muzikant Ronny Mosuse, kunsthistorica en vrijwilliger Josée Lehon, artiest Georgy Chtchevaev, intendant Stijn Devillé, directeur cultuur Piet Forger, projectcoördinator Kathryn Cops, intendant Lore Baeyens en klimaatexpert Katrien Rycken.

De kandidatuur wordt gedragen vanuit Leuven & Beyond: “24 gemeenten uit de regio Oost-Brabant hebben hun LOV2030-engagement al geuit”, vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie (Vooruit). “We steken ook de hand uit naar de gemeentes die we nog niet over de streep konden trekken." 

Meer dan 137 culturele projecten

Ter voorbereiding van de kandidatuurstelling liep een Open Call voor projecten. Meer dan 137 verenigingen, organisaties en kunstenaars dienden alvast een voorstel in. 36 daarvan staan uitvoerig beschreven in het bid book (het dossier waarmee Leuven zich officieel kandidaat stelt). De projecten passen steeds binnen de drie centrale thema’s: human, nature en innovatie. Het gaat onder meer over het project Crossroads, waarbij op fiets- en wandelknooppunten in de regio artistieke ontmoetingsplekken gecreëerd worden; het project Body & Soul dat cultuur, erfgoed, zorg, sport, technologie, natuur, fysiek en mentaal welzijn met elkaar verbindt en het project Book by Book, dat focust op verbinding en heropbouw in conflictgebieden.

Volgende stappen

In het komende jaar zal het LOV team werken aan een uitgebreider kandidatuurstelling, waarin ook het artistieke programma voor 2030 verder wordt uitgewerkt. Dit programma zal zowel kleinschalige als grote projecten omvatten, met ruimte voor lokaal initiatief, regionale en internationale samenwerking en artiesten. Met het oog op de definitieve selectie richt Leuven zich op het versterken van de samenwerking met lokale, regionale en internationale partners. "We hebben een unieke kans om een artistiek programma te ontwikkelen waarin ruimte is voor iedereen. LOV2030 is een gedeelde reis, niet alleen voor Leuven en de regio, maar voor iedereen die gelooft dat ontmoeting en samenwerking dé sleutel zijn voor een betere wereld”, aldus schepen Cornillie.

Samenwerking

Lees meer over