Leuven sensibiliseert studenten over fietsveiligheid

Fiets
De komende twee weken sensibiliseren de stad Leuven, Politie Leuven, studentenkoepel LOKO, KU Leuven Stuvo en UCLL studenten over fietsveiligheid. Ze informeren de Leuvense studenten over de verkeersregels via enkele filmpjes op sociale media en interactieve verkeersquizjes waarbij studenten hun kennis van de lokale verkeerssituaties kunnen testen.

Elke dag verplaatsen enkele tienduizenden studenten zich in Leuven met de fiets tussen hun huis of kot, de campussen, Alma’s en cafés. Voor de meeste studenten is Leuven een nieuwe omgeving waar ook specifieke verkeerssituaties bij komen kijken. Zo moeten studenten niet enkel hun cursussen blokken, maar zijn er toch ook een aantal lokale verkeersregels die ze moeten kennen.

“We merken dat niet alle verkeersregels even goed gekend zijn bij studenten. Het gaat bijvoorbeeld over bepaalde regels die overal gelden zoals het verbod te fietsen met de gsm in de hand en daarnaast ook over een paar specifieke situaties in Leuven zoals de winkel-wandelstraten en eenrichtingsstraten. Hier willen we graag iets aan doen”, zo vertelt Gil Vanommeslaeghe, studenteninspecteur van politie Leuven.

Met deze acties willen de Leuvense partners de studenten graag sensibiliseren om hun verantwoordelijkheid te nemen op de fiets. Een boodschap die uiteraard niet enkel voor studenten, maar ook voor alle andere gebruikers van het verkeer geldt. Via enkele leuke filmpjes willen de partners studenten informeren over de regels.

“Als je de verkeersregels overtreedt, riskeer je niet alleen een boete. Je kan vooral ook jezelf en anderen in gevaar brengen. Via deze actie willen we die boodschap dan ook graag aan iedereen meegeven. Denk aan jezelf én aan een ander en respecteer de verkeersregels. Dat maakt het verkeer veiliger, geeft minder frustraties en beïnvloedt het samenleven in onze mooie stad alvast positief", zo klinkt het bij de stad Leuven.

Lees meer over