Leuven: samen tegen salafisme

14 augustus 2019 | 11u34 | Gepost door redactie
Leuven: samen tegen salafisme
Voorzitter van de commissie Veiligheid Rik Daems (Open Vld) nodigt de verantwoordelijken van de Al Ishaan moskee –die de aantijgingen over salafisme ontkennen- uit om vragen te beantwoorden. Goed initiatief want net zoals er tegen racisme en andere uitwassen gestreden moet worden, moet Leuven erover waken dat er geen voedingsbodem wordt gecreëerd voor moslims die de democratische waarden niet erg hoog in het vaandel dragen.
Het bericht Leuven: samen tegen salafisme verscheen eerst op Leuven Actueel.

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) startte eind juli de procedure tot opheffing van de erkenning op voor de Al Ishaan-moskee in Leuven. Ze deed dat op basis van vertrouwelijke informatie die haar bereikte en die volgens ingewijden afkomstig zou zijn van de Staatsveiligheid. Dat zou alvast verklaren waarom de details over het onderzoek tot op heden onder de radar blijven !!! maar Homans deelde wel mee dat de moskee gelinkt wordt aan onderwijsactiviteiten van een salafistische vereniging met een mogelijk risico op de verspreiding van extremisme. Bovendien zou de imam die eind 2017 in opspraak kwam na uitspraken over de toelaatbaarheid van het slaan van vrouwen opnieuw actief zijn sinds december 2018. Wat er precies aan de hand is, weet tot op heden niemand gezien het geheim van het onderzoek maar feit is dat er uiterst zelden lichtzinnig wordt omgegaan door de bevoegde instanties met dergelijke kwesties.

In de Leuvense lokale politiek leidde de procedure tot intrekking van de erkenning meteen tot een rel. N-VA-fractieleider Lorin Parys lanceerde als de bliksem een persbericht met de mededeling dat een Leuvense moskee salafisme verspreidt en eiste een spoedbijeenkomst van de commissie Veiligheid. “N-VA heeft in 2017 al uitgebracht dat de imam preekte dat vrouwen een lichte tik met een miswak, een dunne stok, konden krijgen bij ongehoorzaamheid. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de Al Ihsaan moskee met Leuvense subsidies het salafisme verspreidt in onze stad. Dan kan je even goed pyromanen subsidiëren om op brandgevaar te wijzen”, klonk het. Die reactie viel niet in goede aarde bij burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) die de woorden van Parys omschreef als een “stigmatiserende en polariserende reactie”. Lorin Parys reageerde vervolgens dat hij geen zin heeft in persoonlijke aanvallen en laat dat nu net zijn waarvan hij wordt beschuldigd door de Leuvense meerderheid. Noem het een bokswedstrijd, noem het hoe je wil…het gaat allemaal voorbij aan de essentie en die is dat salafisme geen plaats heeft in Leuven, net zoals racisme en andere ‘fenomenen’ waar je vragen kan en moet bij durven stellen. “Iedereen zal kunnen vragen stellen maar het mag geen cinema worden waarbij bepaalde gevoelens onterecht opgedreven worden”, zegt commissievoorzitter Rik Daems daarover. Daems heeft een punt: een onderzoek naar salafisme mag geen speelbal worden tussen kopstukken van politieke partijen om te scoren bij hun achterban. Als het over salafisme gaat dan moet je de vinger aan de pols houden, met een verbindend discours maar ook met een krachtdadig veiligheidsbeleid. Niks onder de mat vegen maar anderzijds moet je er ook geen Syrië-strijders van maken. In Leuven vertrok er overigens niemand richting Syrië. Wel, laat het ons zo houden. Samen voor een ‘humane inclusieve stad’ én samen tegen salafisme. Luid en duidelijk, meerderheid en oppositie.

Bart Mertens

Het bericht Leuven: samen tegen salafisme verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over