Leuven plant nieuwe bomen en planten

17 december 2021 | 20u11 | Gepost door annpeeters
bomen
Duizenden vaste planten, hagen en ook bomen gaan de komende weken de Leuvense grond in.

De stad Leuven plant de komende weken 475 bomen, 14.600 heesters en haagplanten en 13.900 vaste planten. Daarnaast komen er nog  550 stuks plantgoed om volgend jaar een vierde buurtbos aan te leggen. Samen 29.500 stuks nieuw aanvullend groen of ter vervanging van oude bomen en planten.

Bomen eerst
De plantactie start met de bomen. De extra bomen komen vooral in heraangelegde straten.  Zo krijgen onder andere de Huttelaan, de Tweekleinwegenstraat, de Hoveniersdreef, de Vanwaeyenberglaan en de Bierbeekstraat er meer bomen bij dan voor de heraanleg. Op andere plaatsen komen de nieuwe bomen ter vervanging van oude bomen. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Pastoor Eeckelaarslaan of langs de Kesseldallaan. 

Toekomstgericht
“Bij de keuze van de bomen denken we toekomstgericht en houden we rekening met de prognoses van de klimaatopwarming”, zegt schepen Wadera.  “We zorgen ervoor dat ze een goede start kunnen nemen door de bodem te verrijken met degelijke teelaarde of plantsubstraat en bodemverbetering. Omdat de bomen grote kruinen moeten krijgen, zorgen we ook voor voldoende ondergrondse groeiruimte.” Zo krijgen de bomen maximale kansen om uit te groeien tot grote oude bomen die veel CO2 opnemen en zorgen voor verkoeling.

28.500 planten en heesters
Wanneer de meeste bomen geplant zijn, is het aan de heesters en vaste planten. Die 28.500 stuks wil de stad ten laatste tegen maart allemaal geplant hebben. Dan hebben de wortels nog voldoende tijd om in de aarde te schieten, waardoor de planten zelfstandiger kunnen groeien. “Want alle plantgoed water geven vraagt veel handen en tijd, het is dus goed als ze zo veel mogelijk zelf water aan de bodem kunnen onttrekken”, zegt schepen Wadera.

Vierde buurtbos
Naast deze jaarlijkse plantactie bereidt de stad Leuven momenteel ook de aanleg van een vierde buurtbos met 550 extra inheemse bomen en struiken voor. Dit komt in de Armand Meyswijk. De andere drie vind je aan het Lemmekensveld, de Désiré Mellaertslaan en de Centrale Werkplaatsen. In januari starten de werken om de grond klaar te maken voor het bos. Nog voor de lente zal de stad de aanplanting doen.

Hoeveel bomen gekapt dit jaar?

"Eigenlijk zou het stadsbestuur elk jaar een bilan moeten geven hoeveel bomen gekapt en hoeveel er geplant werden", zegt gemeenteraadslid Zeger Debyser (N-VA). "Vandaag reed ik bijvoorbeeld langs Burenberg, quasi volledige kaalkap van onder andere heel mooie linden. Hoeveel bomen zouden daar niet gesneuveld zijn?"

Op de vraag hoeveel bomen gekapt zijn, kan het stadsbestuur geen antwoord geven: "Het is niet eenvoudig om een cijfer te plakken op het aantal gekapte bomen in het voorbije jaar. Dat wordt namelijk niet systematisch bijgehouden. Bij grote projecten in verband met bomenkap weten we dit wel, maar de sporadische bomenkap, daar hebben we niet meteen een duidelijk zicht op."

Lees meer over