Leuven pakt nachtlawaai aan met psychologische beïnvloeding

1 februari 2024 | 12u39 | Gepost door annpeeters
lichtprojectie nachtlawaai
Leuven zal eerst nachtelijke geluidsoverlast met sensoren in kaart brengen en vervolgens samen met de universiteiten van Leuven en Gent onderzoeken hoe verschillende nudgingtechnieken nachtlawaai kunnen verminderen of zelfs voorkomen.

Leuven en Gent brachten in eerdere projecten (geluids)overlast in kaart en testten psychologische beïnvloeding als mogelijke oplossing. 

"Zo daalde het nachtlawaai in de Naamsestraat in Leuven met 30% dankzij projecties op straat en het aansturen van de openbare verlichting", zegt het stadsbestuur. 

Samen met de universiteiten KU Leuven en UGent zullen beide steden nu verder bouwen op de inzichten en ervaringen uit deze vorige projecten.

Nachtlawaai in kaart brengen
Leuven en Gent zullen met geluidsmeters het nachtlawaai op verschillende locaties in kaart brengen. De toestellen nemen geen ​ gesprekken op ​ - dat is bij wet verboden - maar analyseren wel ieder nachtelijk lawaai: de geluidssterkte, hoe hoog of laag het klinkt, hoe lang het duurt,… Van een piekgeluid (een geluid boven 70 decibel) wordt ook bijgehouden of het afkomstig is van mensen, verkeer, muziek,…

Duwtje in de juiste richting
Beide steden zullen vervolgens hun infrastructuur, opgedane kennis en verzamelde data met KU Leuven en UGent delen, om zo samen zowel de eerder geteste als nieuwe nudgingtechnieken verder te onderzoeken. Daarbij kan een nudge gezien worden als het geven van een duwtje in de gewenste richting om een bepaald gewenst gedrag te vertonen. De universiteiten zullen de steden ondersteunen in het ontwikkelen en evalueren van deze technieken. Leuven en Gent fungeren in het project dus als levende laboratoria.

Locaties
Dit alles zal op verschillende locaties in de stad gebeuren, die geselecteerd werden op basis van de meldingen die de politie de afgelopen jaren ontving.  Zo kunnen stadsmedewerkers en politie waar nodig optreden.

Lees meer over