Leuven ontvangt befaamde vrouwenkoers

truitje
Leuven ontvangt dit jaar een etappe in de Simac Ladies Tour, de enige Women’s WorldTour-etappekoers van de Benelux.

De tijdrit van 7,2 kilometer voert op donderdag 7 september 2023 dwars door Leuven. De start is gesitueerd op de Leuvense Grote Markt, de finish ligt op de Bondgenotenlaan. Omdat de teams parkeren op de Vismarkt, zijn daar de wielersterren van het vrouwenpeloton van zeer nabij te bekijken als zij zich op de rollen voorbereiden op de tijdrit en na afloop bij het uitrijden. 

De Simac Ladies Tour is dit jaar alweer aan de 25e editie toe en zag de afgelopen decennia vele wielerkampioenes passeren. De eerste editie werd gewonnen door Elsbeth Vink, terwijl de meest recente uitgave op naam kwam van Europees kampioene Lorena Wiebes.  Maar ook de namen van olympisch kampioenes en wereldkampioenes als Leontien Zijlaard-Van Moorsel, Susanne Ljungskog, Kristin Armstrong, Marianne Vos, Ellen van Dijk, Evelyn Stevens, Lisa Brennauer en Annemiek van Vleuten prijken op de erelijst als eindwinnares. Wielersterren als Jolien D'hoore, Kirsten Wild en olympisch kampioene Nicole Cooke wonnen diverse etappes in de ronde.

Thijs Rondhuis is namens organisator Courage Events blij en trots dat juist in de 25e jubileumeditie met de tijdrit in Leuven voor het eerst een etappe buiten Nederland georganiseerd wordt in deze ronde. ‘’We hadden ons geen mooiere plek kunnen wensen dan juist hier in de WK-gaststad van 2021. De prachtige stad Leuven is een gedroomd decor voor de ongetwijfeld spannende strijd om de leiderstrui in de Simac Ladies Tour. Op de beelden zal de kijker thuis de fraaie studentenstad Leuven opnieuw kunnen aanschouwen, die men als wielerliefhebber kent. Maar ook ter plekke verwachten we veel publiek uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten.’’

Leuvens schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V) is bijzonder opgetogen dat Leuven als gaststad mag fungeren voor de tijdrit van de Simac Ladies Tour. “Het is mooi om te zien hoe het vrouwenwielrennen snel groeit, met steeds meer vrouwenedities van mannenkoersen, meer uitzendtijd op televisie en betere regelingen rond prijzengeld. Met een opwindende tijdrit in de binnenstad, hopen we de Simac Ladies Tour en het vrouwenwielrennen nog meer weerklank te geven. Leuven is een wielergekke stad, met ruime ervaring in het organiseren en ontvangen van wedstrijden. Dat hebben we met het WK in 2021 voor de hele wereld in de verf gezet."

Lees meer over