Leuven ondersteunt ook in 2021 wie zonnepanelen installeert

zonnepanelen
Vorig jaar lanceerde stad Leuven de campagne ‘Zonnige groetjes uit Leuven!’. De stad wou hiermee zoveel mogelijk Leuvenaars overtuigen om zonnepanelen te installeren. Mede dankzij de campagne werden er in 2020 1.534 zonne-installaties geplaatst in Leuven, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2019. Ondanks de afschaffing van de terugdraaiende teller blijft Leuven ook in 2021 inzetten op zonne-energie. “Zonne-energie is een belangrijk onderdeel van de klimaattransitie. Daarom blijven we inwoners die in zonnepanelen investeren, ondersteunen door correcte en heldere informatie aan te bieden”, legt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers uit. Zo organiseert de stad in samenwerking met Dialoog vzw op 26 mei een online infosessie om op zoveel mogelijk vragen rond zonne-installaties en de digitale meter een antwoord te bieden.

Een jaar geleden lanceerde de stad de campagne ‘Zonnige groetjes uit Leuven!’, met als doel zoveel mogelijk Leuvenaars te overtuigen om zonnepanelen te installeren. Daarin stelde de stad als doel om in 2020 voor een bijkomend vermogen van drie megawattpiek te zorgen. Dat doel werd afgelopen zomer al behaald, grotendeels dankzij particuliere installaties, maar ook dankzij enkele grote installaties op daken van stadsgebouwen en bedrijven.

Met de campagne bood de stad een informatieve quickscan aan de Leuvenaar aan. Aan de hand van enkele gegevens bezorgden de energiecoaches van de stad inwoners een advies op maat. Met deze informatie konden Leuvenaars een offerte vragen aan een installateur. Zo’n 452 Leuvenaars vroegen vorig jaar een quickscan aan. Meer dan de helft van hen plaatste nog in 2020 een zonne-installatie.

“In 2019 kwamen er in Leuven ongeveer zevenhonderd installaties bij, in 2020 maar liefst 1.534. Dat is meer dan een verdubbeling. Dit toont aan dat we echt wel in die stroomverstelling voor hernieuwbare energie zitten”, aldus schepen Dessers. “Toch is er nog een enorm potentieel aan hernieuwbare energie dat vandaag nog niet benut wordt in Leuven. Het gaat dan niet enkel over zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook over warmtepompen en zonneboilers. Als stad zullen we dan ook elke Leuvenaar blijven ondersteunen die wil investeren in die hernieuwbare technieken.”

Vertrouwen herstellen
Voor veel mensen was de garantie dat zij vijftien jaar van het principe van de terugdraaiende teller konden genieten, een belangrijke motivatie om nog in 2020 zonnepanelen te plaatsen. Maar eind januari vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de virtueel terugdraaiende digitale teller. Vanaf 1 maart behoort het principe van de terugdraaiende teller voor zonnepanelenbezitters met een digitale meter tot het verleden. Hierdoor vrezen gezinnen met zonnepanelen een flink stuk van hun rendement te verliezen. Als tegemoetkoming voor recent geïnstalleerde zonne-installaties kondigde de Vlaamse regering wel een retroactieve investeringspremie aan, waarmee een rendement van 5 % gegarandeerd wordt.

“We betreuren dat het vertrouwen in zonne-energie de afgelopen maanden is aangetast. Maar zonne-energie blijft een belangrijk element in de transitie naar een klimaatneutrale stad. Bovendien blijft het een interessante investering. Door Leuvenaars correcte en heldere informatie te verschaffen over het investeren in zonnepanelen en de invloed van de digitale meter, willen we het vertrouwen in hernieuwbare energie herstellen”, legt David Dessers uit.

Infosessie op 26 mei
Daarom biedt de stad in een eerste fase en in samenwerking met Dialoog vzw op woensdag 26 mei een infosessie aan om een antwoord te bieden op vragen als: Hoeveel brengen zonnepanelen op? Hoeveel panelen moet ik plaatsen? Zijn alle zonnepanelen kwalitatief even goed? Kan ik batterijen koppelen aan mijn installatie? Wat zegt de wet over zonnepanelen? Wat moet ik doen als ik een digitale meter krijg en hoe kies ik het voor mij meest voordelige tarief?

“Ecologisch en economisch gezien blijft het interessant om zelf elektriciteit op te wekken. Als consument/producent word je vandaag heel wat meer betrokken bij het elektriciteitsverhaal. Door bewust om te gaan met de nieuwe mogelijkheden, kan je je eigen financieel voordeel vergroten maar vooral bijdragen aan een robuuster en groener elektriciteitsnet”, besluit Stijn Gheysen van Dialoog.

De infosessie vindt online plaats op woensdag 26 mei van 20 tot 22 uur. Inschrijven kan via www.dialoog.be/agenda/agenda-2145. Nadien ontvang je een link om deel te nemen. Wie met concrete vragen zit, kan die bij de inschrijving reeds doorgeven. Elke vraag wordt persoonlijk via mail beantwoord, en de meest gestelde vragen zullen tijdens de infosessie behandeld worden.

Energieloket
De stad zal daarnaast ook andere mogelijkheden om bestaande en nieuwe eigenaars van zonnepanelen te ondersteunen, onderzoeken. Leuvenaars kunnen ook steeds terecht bij het energieloket van de stad (energiecoach@leuven.be of 016 27 23 93). Meer informatie over het aanbod van dat energieloket vind je op https://leuven.be/energie.

Lees meer over