Leuven maakt zich op voor WK Breaking: Leuven Kermis stopt drie dagen vroeger

18 september 2023 | 19u02 | Gepost door redactie
breakable
Leuven maakt zich op voor het Lotto WDSF World Breaking Championship, het WK breaking, dat vanaf vrijdag van start gaat. Voor de officiële competitie moet je op het Ladeuzeplein zijn, maar ook de rest van de stad baadt in de breaking- en hiphopsfeer met tal van side events in de stad, tot concerten en dj’s in Het Depot. Vier Belgen dingen mee naar de wereldtitel die ook nog eens recht geven op een olympisch ticket. Voor het WK Breaking werd Leuven Kermis drie dagen vroeger afgesloten, iets wat in 2021 ook al gebeurde voor het WK Wielrennen.

Het WK brengt de absolute wereldtop in het breaken naar Leuven: 115 Bboys en 92 Bgirls uit 62 landen battelen zaterdag en zondag om de wereldtitels. De dansarena op het Ladeuzeplein, met tribunes eromheen voor 2500 toeschouwers, is the place to be. Op vrijdag zijn er al vrije trainingen, zaterdag komen ze vanaf 12u30 allemaal echt in actie. Na de preselecties en de top 64-competitie bij de mannen, krijgen we ’s avonds de top 32 zowel bij de B-boys als B-girls. Alleen de beste 16 in beide categorieën komen zondag nog in actie om uiteindelijk rond 21 uur de wereldkampioen bij de mannen en bij de vrouwen te kennen.

“Volgende zomer staan onze beste Vlamingen in Parijs op de Olympische Spelen, maar deze maand komt de wereld al naar Vlaanderen voor het WK Breaking”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). “We halen de laatste jaren steeds meer topsportevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen. Zo versterken we onze uitstraling in het buitenland, terwijl we in het binnenland meer mensen prikkelen om te sporten. Want zien sporten, doet sporten. Met urban sports zoals breaking willen we zeker de jongeren in beweging krijgen.”

“Wie denkt aan Vlaanderen en sport, denkt aan de koers en voetbal”, aldus Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Maar Vlaanderen heeft veel meer in zijn mars. Zo zijn ook urban sports zoals ‘breaking’ zeer populair. Door het WK breaking op zijn 50e verjaardag naar hier te halen zetten we Vlaanderen nog meer op de kaart, ook bij een internationaal jong publiek. Die sportieve jongeren krijgen niet alleen de kans om hier te schitteren, maar ook om Vlaanderen en al haar troeven te ontdekken en beleven.”

“Het WK Breaking hoort thuis in Leuven”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven (Vooruit). “We hebben een rijke breaking geschiedenis en nog altijd bruist onze urban scene van jong talent. Ook onze Leuvense dansverenigingen blijven populair en groeien alsmaar. Bovendien draait breaking om meer dan het sportieve. Het is een community met een sterke inclusieve inslag waar respect en creativiteit voorop staan. We zijn fier dat we als stad deze waarden mee kunnen uitdragen en kunnen tonen op een wereldkampioenschap.”

De Belgische hoop rust op de schouders van Madmax (Maxime Blieck) en Camine (Van Hoof) bij de vrouwen en Cis (Backeljau) en Mighty Jim (Dimitrios Grigoriou) bij de mannen. Alle vier willen ze schitteren voor eigen publiek. De inzet is dan ook niet min: zichzelf een jaar lang werelkampioen mogen noemen en er bovendien een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs bij verdiend te hebben. Breaking maakt immers zijn debuut als olympische sport volgend jaar in Parijs. Voor de drie andere halve finalisten ligt er een ticket klaar voor een olympisch kwalificatietornooi.

Vanaf donderdag al vallen er allerlei zaken te beleven, met onder meer de Kinepolis Urban Movie Night (in samenwerking met Just Entertainment) met de exclusieve screening van Breaking Point. Op vrijdag zijn er vrije trainingen van alle dansers en ’s avonds crew battles. Op zaterdag en zondag vinden alle WK-battles plaats op het Ladeuzeplein, met tussendoor spectaculaire shows van ILL ABILITIES, maar ook scratch en mc showcases en performances. De tribunes rond de arena zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Wie voor de avondsessies op zaterdag en zondag zeker wil zijn van een zitje, kan best nog een plaats reserveren. Je betaalt 7,5 euro en krijgt die ter plekke terug in drankbonnetjes. Reserveren kan nog via de website www.worldbreakingchamps.com.  

Op de andere plaatsen in de stad (Grote Markt, Martelarenplein, Het Depot) zijn er quasi permanent crew en kids battles, workshops, dj-sets, optredens en zowel op zaterdag als zondag een afterparty. Michel Francken, CEO events van organisator Golazo: “Dit is uiteraard een wereldkampioenschap met topsport van het allerhoogste niveau. Maar het is tegelijk een urban sport- en cultuurfeest. Hiphop viert dit jaar zijn 50e verjaardag en dat maakt de cirkel helemaal rond. We dompelen de hele stad onder in alles wat met de breaking- en hiphopcultuur te maken heeft en bieden op diverse locaties workshops, demo’s, optredens en afterparty’s aan.”

“Met het WK Breaking promoten we een sociale, culturele en sportieve levensstijl en heten we met open armen de hele wereld welkom in Leuven!”, vult Jonny Lekens, voorzitter BDSF en Danssport Vlaanderen aan. “De combinatie van een topsportevenement en een hiphop-festival zal een groot publiek aanzetten om kennis te maken met breaking en de hiphopcultuur.

Lees meer over