Leuven legt lachgasmisbruik aan banden

lachen
Het gebruik van lachgas als roesmiddel neemt, vooral onder jongeren, toe. Lachgas inhaleren is schadelijk voor de gezondheid. Daarom wil stad Leuven het misbruik aan banden leggen door een verbod op het verhandelen, bezitten en verbruiken van lachgas als roesmiddel in het politiereglement op te nemen. De wijziging ligt vanavond voor op de gemeenteraad.

Steeds vaker ziet de Leuvense politie lachgasmisbruik opduiken. Lege capsules op straat, jongeren onder invloed, maar de politie doet ook vaststellingen waar grote flessen lachgas van meerdere liters worden aangetroffen. “Lachgas inhaleren zorgt voor een korte roes, maar die paar minuten euforie kunnen op lange termijn en bij veelvuldig gebruik zeer schadelijke gevolgen hebben,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Van evenwichtsstoornissen, verwardheid of flauwvallen tot permanente hersen- of longschade, verlamming…”

Om het misbruik van lachgas tegen te gaan, neemt stad Leuven een verbod op het verhandelen, bezitten en verbruiken van lachgas als roesmiddel op in het politiereglement. Mensen die het verbod overtreden, kunnen dan een GAS-boete krijgen. De verkoop aan minderjarigen is bij wet verboden sinds 5 maart 2021.

Ook in het verkeer is het gebruik van lachgas strafbaar. Uit onderzoek bleek dat één op zeven jonge bestuurders rijdt onder invloed van lachgas. Bestuurders waarvan wordt vastgesteld dat ze onder invloed van lachgas achter het stuur zitten, riskeren hun rijbewijs onmiddellijk kwijt te geraken.

Lees meer over