Leuven is Street Art City

1 April 2020 | 12u03 | Gepost door redactie
Leuven is Street Art City
Leuven treedt tot het brede internationale netwerk van street art steden via ‘Street Art Cities’. Street Art Cities biedt via haar online platform https://streetartcities.com/ en de gelijknamige app een overzicht van zo’n 80 muurschilderingen die de Leuvense straten sieren. Leuk om nu al eens ‘vanuit je kot’ virtueel de stad in te trekken.
Het bericht Leuven is Street Art City verscheen eerst op Leuven Actueel.

Leuven telt heel wat indrukwekkende street art. Wie kent er niet de specifieke, grafische figuren in sobere kleuren van de Leuvenaar Bisser? Zijn monumentale schilderingen sieren vele muren in z’n thuisstad, maar ook internationaal, van New York tot Ibiza. Of de kleinere poëtische, op foto’s gebaseerde stencils van DinDin, een andere Leuvense artieste? Naast de prachtige vogels op de brug aan de Geldenaaksebaan – werk van het Nederlandse duo Collin Van der Sluijs en Super A. – kan niemand kijken. ‘Street Art Cities’ brengt alle street art werken in Leuven via haar online platform en app in kaart.

Zowel op een plattegrond van de stad als via een lijst krijgt de bezoeker makkelijk en snel een overzicht van alle creaties in een buurt. Met gedetailleerde achtergrondinformatie over de artiest, het kunstwerk zelf en de locatie. Je kan zoeken op artiest, de kunstwerken ‘liken’ en ontdekken wat anderen leuk vinden. De app wordt permanent up to date gehouden door street art hunters, echte fans van murals en street art.

“Leuven is een ideale stad om te verkennen via de Street Art Cities app”, aldus Denise Vandevoort, schepen voor toerisme en cultuur. “Op vrij korte afstand van elkaar vind je heel verschillende kunstwerken in het straatbeeld, opvallend maar ook verborgen, op gevels, onder bruggen… Bezoekers leren Leuven van een heel andere kant kennen. Nu je de stad niet kan bezoeken omwille van de coronamaatregelen, brengen wij de stad naar je toe. Eerder kon je al virtueel op stap langs onze belangrijkste monumenten of je online verwonderen in de zalen van museum M. Nu kunnen de fans vanuit hun zetel het hart ophalen aan een indrukwekkende collectie muurschilderingen. Ideaal om je toekomstige city trip naar Leuven te plannen.’

“De stad zet haar schouders onder dit project” vult  Dirk Vansina, schepen van jeugd, aan. “Ze erkent de absolute meerwaarde van street art als kunstvorm. De publieke canvassen geven de stad een levendig gevoel en fleuren ook minder fraaie plekken op. De app en het online platform kunnen zorgen voor meer zichtbaarheid en interesse bij een breder publiek. En ook de Leuvenaars kunnen op deze verrassende manier hun stad herontdekken.”

“Street art toerisme is een trendy en populaire vorm om steden op een andere manier te ontdekken” zegt Tim Marschang, community manager en mede-oprichter van SAC. “Over heel de wereld zien we gemeenten investeren in deze hedendaagse kunstvorm om zo een openluchtmuseum te creëren dat 24/7 te bewonderen valt. SAC wil zo steden helpen om street art te documenteren en te promoten bij een snel groeiend, internationaal publiek.

Je kan de app gratis downloaden in de App Store of via Google Play. Hij is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

Street Art Cities, een initiatief gestart in Heerlen (NL) en Antwerpen, brengt wereldwijd ruim 25.000 kunstwerken in kaart, in zo’n 617 steden in een 80-tal landen. Na Parijs, Berlijn, Londen, Amsterdam en Brussel, nu ook in Leuven.

Het bericht Leuven is Street Art City verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over