Leuven houdt iedereen aan boord en zoekt laptops voor leerlingen

27 maart 2020 | 16u09 | Gepost door redactie
Leuven houdt iedereen aan boord en zoekt laptops voor leerlingen
De voorbije twee weken zochten ouders en kinderen hun weg in de schoolopdrachten. Sommigen onder hen hebben de klas of de leerkracht al eens teruggezien op het computerscherm. Maar dat is niet voor alle kinderen de realiteit, omdat ze geen computer hebben thuis. “Leerkrachten doen enorm veel creatieve inspanningen om ook die kinderen te bereiken. Maar het zou voor iedereen beter zijn als alle gezinnen met kinderen op school een computer hebben”, zegt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera. De stad Leuven zoekt samen met SOM, het Leuvens netwerk van onderwijsondersteuners, en alle scholen naar laptops voor gezinnen zonder computer.
Het bericht Leuven houdt iedereen aan boord en zoekt laptops voor leerlingen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Laptops verzamelen en verdelen
“Als we niet keihard proberen om hen aan boord te houden, dan gaan we na deze periode een grote kloof zien. Het zou onaanvaardbaar zijn dat kinderen niet langer mee kunnen leren met hun leeftijdsgenoten, simpelweg omdat ze niet het juiste materiaal hebben”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “We bevragen via zorgcoördinatoren in scholen welke gezinnen geen computer hebben.  De eerste rondvraag leert dat er minstens 250 computers nodig zijn. We hebben er al enkele via de stad en enkele spontane aanbiedingen, maar we hebben er nog veel meer nodig. Daarom roepen we bedrijven en Leuvenaars op om oude laptops te schenken. Dat kan makkelijk via het platform Leuven Helpt. De stad en de SOM-partners werken nauw samen met de scholen om de computers gebruiksklaar te maken en te verdelen onder de gezinnen met de grootste nood.”

Noodzakelijk maar onvoldoende
“We weten heel goed dat een laptop voorzien onvoldoende is, want de realiteit is veel complexer. Daarom ben ik ook blij dat de stad met de SOM-partners ook het platform Leuven Leert kon lanceren”, zegt de schepen. Daar kunnen ouders en leerkrachten terecht als ze tips zoeken of willen uitwisselen rond bijvoorbeeld structuur en rust brengen, huiswerkbegeleiding, of Nederlands oefenen in anderstalige gezinnen.

Het bericht Leuven houdt iedereen aan boord en zoekt laptops voor leerlingen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over