Leuven geeft licht voor overleden kinderen op Wereldlichtjesdag

7 december 2021 | 12u18 | Gepost door annpeeters
wereldlichtjesdag
Op Wereldlichtjesdag, telkens op de tweede zondag van december, worden wereldwijd overleden en levenloos geboren kinderen herdacht met een kaarsje. 

Stad Leuven en het Huis van het Kind organiseren ieder jaar op Wereldlichtjesdag een nocturne op de Stadsbegraafplaats, die steeds honderden bezoekers trekt. Ook dit jaar kunnen ouders, broers en zussen, familie en vrienden er, op 12 december, terecht om samen stil te staan bij het gemis en een kaarsje toe te voegen aan het lichtritueel. De stad steekt ook zelf op alle Leuvense begraafplaatsen op ieder kindergraf een kaarsje aan als teken van gedeeld verlies.

“Op die manier proberen we als gemeenschap steun te bieden aan ouders, familie en vrienden door samen dit verlies te helpen dragen”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van welzijn en begraafplaatsen. “Het aansteken van een lichtje als teken van herinnering is een eeuwenoud gebaar, een symbool van gedeeld verlies en steun. En die steun en erkenning van de samenleving zijn zo belangrijk wanneer je met rouw en verlies te maken krijgt”, zegt schepen Bieke Verlinden.

De nocturne voor Wereldlichtjesdag wordt georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen. Het Covid Safe Ticket is verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Een mondmasker is verplicht voor iedereen vanaf 10 jaar. Breng ook je identiteitskaart mee.

Najaarsprogramma
In de aanloop naar de jaarlijkse herdenkingsnocturne, organiseert Leuven ook telkens een najaarsprogramma dat rouw en verlies op verschillende manieren bespreekbaar maakt. De stad is dit jaar ook Trooststad en organiseerde samen met vzw Reveil tientallen troostende evenementen. Het volledige programma rond rouw en verlies is te vinden op www.huisvanhetkindleuven.be/rouw-en-verlies of www.leuven.be/wereldlichtjesdag.

Ook 215 straten lichten op voor Wereldlichtjesdag
Toen vorig jaar door de coronamaatregelen de nocturne op de Leuvense Stadsbegraafplaats niet kon doorgaan, bood de stad kaarsenpakketten aan voor straten om op Wereldlichtjesdag een gezin in hun straat of buurt dat een kindje mist te steunen. De actie werd een overweldigend succes: in maar liefst 200 straten staken buren ‘s avonds kaarsjes aan voor Wereldlichtjesdag.

“De enorme respons op deze actie, die we vorig jaar voor het eerst organiseerden, toonde het warme hart van Leuven: mensen hebben aandacht voor elkaar en willen elkaar troost betuigen”, zegt schepen Bieke Verlinden. Daarom konden Leuvenaars ook dit jaar een kaarsenpakket aanvragen voor hun straat of buurt om deel te nemen aan Wereldlichtjesdag. Opnieuw zullen maar liefst 215 straten op 12 december samen kaarsjes branden aan hun raam of voordeur en zo de stad laten oplichten op Wereldlichtjesdag. “We laten zo opnieuw een kilometerslang lint van troost uitrollen door de hele stad, verbonden met de lichtjes op de begraafplaatsen”, zegt schepen Bieke Verlinden. In totaal verdeelde de stad 4.000 kaarsjes. De kaarsenpakketten werden samengesteld door de helpende handen van een groep van Alvinnenberg vzw, een woonvoorziening voor volwassenen met een beperking.

De kaarsenpakketten zijn ondertussen verdeeld, maar wie graag toch nog wil deelnemen, kan ook op eigen initiatief een kaarsje branden aan het raam of de voordeur. Beelden van de lichtjes kan je delen op sociale media via de hasthag #WLD21.

Lees meer over