Leuven één van de winnaars van ‘Verborgen Parels’-campagne van Recupel

23 januari 2020 | 14u39 | Gepost door redactie
Leuven één van de winnaars van ‘Verborgen Parels’-campagne van Recupel
Bijna 10 miljoen: dit is het aantal lampen en armaturen dat de Belgen in 2018 inzamelden. Een inspanning die beloond mag worden! Daarom lanceerde Recupel in het najaar van 2019 een campagne waarbij elke Belg zijn of haar ‘verborgen parels’ kon signaleren: mooie maar ondergewaardeerde plekjes die het verdienen om in de spotlights geplaatst te worden. ‘De Walvis’ in Leuven komt als één van de winnaars uit de bus.
Het bericht Leuven één van de winnaars van ‘Verborgen Parels’-campagne van Recupel verscheen eerst op Leuven Actueel.

Tussen 21 oktober en 17 november 2019 werden in totaal 249 verborgen parels ingezonden. Hieruit distilleerde een professionele vakjury de mooiste en technisch haalbare inzendingen. De 9 winnaars zijn: Hoeilaart (‘Oude gietijzeren weg’), Temse (‘Het Voske’), Dinant (‘Le four à pain’), Yvoir (‘Collège St. Paul Godinne’), Molenbeek (‘Het Kanaal’), Ternat (‘De Kakelbank’), Gullegem (‘De Dromer’), Leuven (‘Walvis’) en Hooglede (‘Het Gesprek’). De andere twee geselecteerden uit de lijst van de vakjury worden in de komende weken afgewerkt.

Met een goed geplaatste spot, die reeds te bezichtigen is in Leuven, brengt Recupel ‘De Walvis’ in Leuven onder de aandacht van inwoners en passanten. De gebruikte verlichting is energiezuinig (enkel led-lampen) en van Belgische makelij. “We blikken tevreden terug op de inzendingen die we hebben ontvangen. Als je door de foto’s bladert, dan merk je het grote aantal mooie plekjes op die onze steden en gemeenten rijk zijn. We bedanken alle deelnemers om ons erop te wijzen waar die plekjes zich exact bevinden. Recupel geeft hen nu de aandacht die ze verdienen met een goed geplaatste spot,” zegt Peter Sabbe, CEO van Recupel.

De Walvis in Leuven

Deze Groenlandse walvis is een verwijzing naar het walvisgeraamte dat ophangt in het zoölogisch centrum naast het stadspark. De vorm van de kiosk versmelt perfect met het lichaam van de walvis. De maker zet met dit fantastische werk dit magistrale wezen alvast sterk in de spotlights.

92% van een lamp kan gerecycleerd worden

De Belgen brachten in 2018 massaal hun oude lampen en armaturen naar een inzamelpunt van Recupel. Maar liefst 9.633.793 stuks om precies te zijn. Met deze campagne wil Recupel alle Belgen bedanken om hun steentje bij te dragen aan een beter leefmilieu en hen aansporen om dit in de toekomst te blijven doen. “Lampen zijn misschien klein, maar elke lamp maakt een verschil. De materialen aanwezig in lampen, zoals bijvoorbeeld het fluorescentiepoeder en het fijngemalen glas, kunnen bijna maximaal gerecycleerd worden (92%). Een kapotte lamp is dus allesbehalve afval: het bevat de grondstoffen voor de productie van nieuwe lampen. Door steeds meer grondstoffen lokaal te recycleren en opnieuw in de economische kringloop te brengen, moeten we steeds minder nieuwe grondstoffen ontginnen. Zo levert elke Belg die een lamp binnenbrengt een bijdrage aan een beter milieu en een meer circulaire economie,” licht Peter Sabbe toe.

Spaarlampen en tl-lampen bevatten kwik waardoor ze klein gevaarlijk afval zijn en niet in de huisvuilzak of in de glasbol gedropt mogen worden. De verwerkers waar Recupel mee samenwerkt, halen het kwik er op een veilige manier uit zodat de kwikdampen het milieu niet kunnen schaden.

Ook armaturen kunnen ingezameld worden

Recupel staat in voor de inzameling en verwerking van gasontladingslampen (spaar- en buislampen) en LED-lampen. Vaak wordt vergeten dat ook armaturen via Recupel ingezameld kunnen worden. Armaturen zijn bijvoorbeeld lampenkappen, een staande lamp of hanglampen. Ze hebben een snoer en zijn dus elektro, waardoor ze niet thuishoren in de metaalcontainer. “Wij hopen dat iedereen zijn weg blijft vinden naar een inzamelpunt voor lampen en armaturen zodat een veilige verwerking met het hoogste recyclagerendement gegarandeerd kan worden. We bieden de consument meerdere opties aan. Is de lamp nog niet kapot, dan kan hij of zij terecht in de Kringloopwinkel. Kapotte lampen horen thuis in het recyclagepark, een RecyclePunt of het verkooppunt waar je een nieuwe lamp koopt,” besluit Peter Sabbe, CEO van Recupel.

Het bericht Leuven één van de winnaars van ‘Verborgen Parels’-campagne van Recupel verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over