Leuven brengt voedselverspilling in kaart

foodwin
In opdracht van stad Leuven voerde vzw FoodWIN een onderzoek naar voedselverspilling bij veertig Leuvense huishoudens. Zij wogen gedurende twee weken hun weggegooid voedsel. Op basis van die weging berekende de organisatie dat de deelnemers gemiddeld 29 kg voedsel per jaar weggooien. Stel dat elke Leuvenaar zoveel verspilt, komt dat voor de Leuvense huishoudens neer op zo’n 2.953 ton verspild voedsel per jaar. De stad komt binnenkort met enkele concrete acties om voedselverspilling aan te pakken.

“Om voedselverspilling in onze stad concreet te kunnen aanpakken, moesten we weten waar de pijnpunten zitten. Daarom gaven we FoodWIN de opdracht om de voedselgewoontes van Leuvense huishoudens in kaart te brengen”, licht schepen van landbouw en consumptie David Dessers toe. Veertig huishoudens namen deel aan de studie en wogen gedurende twee weken hun weggegooid voedsel zoals overschotten van groenten en fruit, brood- en gebakresten en restjes op het bord.

“Mijn kinderen hielpen bij de meting en vonden het heel fijn om de potjes te wegen. Zo leerden ze ineens ook wat over voedselverspilling. Het onderzoek heeft me veel bewuster gemaakt van wat er allemaal in de vuilbak verdwijnt en wat we allemaal als afval beschouwen. Neem nu bloemkoolbladeren of preigroen, die dingen kan je nog perfect verwerken in een maaltijd”, getuigt deelneemster Karen over het onderzoek.

Lager dan het Vlaams gemiddelde
De deelnemers aan het onderzoek gooien gemiddeld 29 kg voedsel weg. Stel dat elke Leuvenaar zoveel verspilt, komt dat voor alle Leuvense huishoudens samen neer op zo’n 2.953 ton verspild voedsel per jaar, ofwel 120 euro per Leuvenaar. Een klein gezin komt zo al snel aan 360 euro per jaar. Het voedsel dat wordt weggesmeten, komt overeen met een CO₂-uitstoot van 9.447 ton. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde uitstoot van evenveel passagiers op een heen- en terugvlucht van Parijs naar New York.

De deelnemers verspilden vooral groenten en brood. Met als meest voorkomende oorzaak dat het voedsel bedorven was of de houdbaarheidsdatum overschreden was. “‘Tenminste houdbaar tot’ zegt trouwens iets over de kwaliteit van het product, niet over voedselveiligheid. Je kan het vaak dus nog na deze datum opeten”, licht Hanne Heymans van FoodWIN toe. “De cijfers in Leuven lijken enorm hoog, maar liggen nog steeds lager dan het Vlaams gemiddelde - een Vlaming verspilt gemiddeld zo’n 37 kg voedsel per jaar. Dat is een enorme hoeveelheid die we absoluut moeten en kunnen terugdringen. Samen met alle Leuvenaars zouden we maar liefst 12 miljoen euro kunnen besparen als we thuis komaf maken met voedselverspilling.”

Tijd voor actie
“Het is even schrikken als je die cijfers leest en de werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger. Maar nu voedselverspilling in kaart is gebracht, kunnen we concrete acties uitwerken zodat we samen minder voedsel in de vuilbak gooien”, aldus David Dessers. “Zo zullen we acties op poten zetten gericht op preventie, niet alleen bij huishoudens maar ook in scholen en horeca. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden van een distributieplatform voor voedseloverschotten.”

Leuvenaars kunnen ook terecht bij FoodWIN voor tips. “We merkten alvast dat veel Leuvenaars bereid zijn om duurzamer om te gaan met voeding”, vervolgt Hanne Heymans. Zo besliste de meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek om in de toekomst minder voedsel te proberen verspillen. Belangrijke drijfveren daarvoor zijn het klimaat (75% van de deelnemers) en kostenbesparing (64%). Leuvenaars die minder voedsel willen verspillen, vinden alvast enkele tips op foodwin.org/Leuven/ en kunnen zich inschrijven op de nieuwsbrief van FoodWIN via foodwin.org/nl/foodwin-newsletter/.

Foto: FoodWIN

Lees meer over